ČUDO U BARSELONI: Hirurg operiše NA DALJINU pomoću revolucionarnog izuma

Prvu hiruršku operaciju na svetu pomoću nove generacije mobilne telefonije 5G izveo je danas jedan španski lekar u direktnom prenosu sa glavne scene "Mobile World Congressa" (MWC) u Barseloni.

operacija
foter

Ta pomoć je već bila korišćena u medicini, ali 5G nudi kraće vreme reakcije, odnosno kašnjenja, i bolju sliku od prethodnih mreža i tako smanjuje opasnost od nastanka greške i daje više informacija ekipi lekara.

Tokom operacije, veza 5G je omogućila kašnjenje od 0,01 sekunde, prema 0,27 sekundi na mrežama 4G, koje se trenutno koriste svuda u svetu.

Prema većini stručnjaka, 5G bi trebalo da omogući hirurzima da operišu sa udaljenosti preko robotizovanih ruku.

Tokom te operacije lekar Antonio de Lesi je u stvarnom vremenu pružao savete i tehničku pomoć putem mreže 5G hirurškoj ekipi koja je izvodila operaciju tumora creva u bolnici Hospital Clinic u Barseloni, udaljenoj pet kilometara od MWC-a.

Izvršni direktor Svjetskog udruženja operatera GSMA Džon Hofman rekao je da se radi o prvoj hirurškoj operaciji koja je direktno prenošena u stvarnom vremenu preko 5G.

– To je prva stvarno revolucionarna premijera i tek jedna od brojnih prednosti koje donosi 5G – dodao je Hofman.

– Ovo je prvi korak prema našem cilju da u bliskoj budućnosti izvodimo hirurške operacije na daljinu – ocijenio je de Lesi.

– Ako izvodite operaciju sa udaljenosti, morate imati osećaj da ste lično na licu mjesta. Ne možete imati više od jedne ili dve milisekunde kašnjenja. Zato je 5G zanimljiv – objasnio je generalni direktor GSMA Mats Grandrid.

Mala kašnjenja, veći kapacitet i brži protok kod 5G mogli bi da promene mnoge oblasti, od video-igara na mobilnom telefonu, preko fabrika robota, do dugo očekivanog samovozećeg automobila, prenosi Hina.