ČUVAJTE SE: U toku je najveća WhatsApp prevara ikada!

Voc ap
pixabay.com/en

Preko WhatsApp aplikacije kradu se lične informacije, lozinke i bankovni podaci, a hakeri su našli lak način za tako nešto.

 

Vodite računa od koga primate i čitate poruke na WhatsApp aplikaciji, jer je u toku veliki napad u kojem su neki korisnici postali žrtve prevare.

Oslanjajući se na lakovernost korisnika, posebno u vreme praznika, hakeri šalju poruke koje izgledaju kao da ih je poslao neko korisniku blizak. Putem aplikacije u opticaj su puštena dva virusa, koja se nalaze kao “priključak” (attachment) tj. pridruženi dokument, koji se nakon otvaranja “oslobađa” na telefonu i preuzima kontrolu nad uređajem.

Iako PhoneArena, citirajući IBTimes, navodi da su virusi prvi put spaženi u Indiji, očekuje se da će hakeri iz Zapadne Evrope i SAD brzo prihvatiti model napada i početi i sami da šire svoje slične viruse. Ugroženi su Android telefoni, posebno stariji i oni sa zastarelim sigurnosnim zakrpama (aktuelna je decembarska zakrpa).

Da biste se zaštitili od ovakvih prevara pažljivo otvarajte sve WhatsApp poruke koje dolaze zajedno sa fajlovima u sebi, posebno ukoliko one dolaze od osoba koje slabo poznajete ili ih ne poznajete uopšte.