ČUVAJTE SVOJU PRIVATNOST: Šest informacija o sebi koje se ne objavljuju na socijalnim mrežama

Preporuka o zaštiti ličnih podataka često nam se čini suvišnom, ali ipak treba voditi računa o nekoliko segmenata privatnosti koje vredi sačuvati od javnosti.

Fejsbuk Telefon
Pixabay.com

1. Kućna i poslovna adresa

Čini se očito, naravno da nećete to objavljivati, ali ako ste ljubitelj čekiranja na raznim lokacijama, bilo na Fejsbuku ili na Instagramu, dovoljan je jedan previše znatiželjan čudak koji će lako sabrati dva i dva te kroz učestalost lokacija suziti područje na kojem vas može naći.

2. Određene slike dece

Sa slikama dece nikad dovoljno opreza. Razdragani roditelji, pogotovo novopečeni bez previše razmišljanja menjaju svoje profilne slike dečijim, pa su tu prva kupanja, trčkaranja po igralištima i odlasci u škole koje se lako mogu identifikovati, pa stoga vodite računa o vidljivosti objava i količini informacija koju nehotično emitujete.  Nikad ne objavljujte fotografije tuđe dece bez pitanja, a ne zaboravite da biste i svoju decu trebali pitati za mišljenje.

3. Detalji godišnjih odmora

Putovanja su idealna prilika za mnoge da se pohvale svojim zasluženim odmorom i zanimljivim lokacijama, ali treba imati na umu da se time šalje pozivnica i potencijalnim provalnicima. Nikad ne otkrivajte period vašeg odsustva i suzdržavajte se od objavljivanja sa lica mesta. Radije pričekajte sa tim albumom posle povratka kući ili ako baš morate, suzite krug prijatelja s kojima ćete deliti ove informacije.

4. Naznake lozinki

Sigurnosna pitanja, čest su protokol prilikom povratka ili resetovanja zaboravljene lozinke, a još češći su jednostavni odgovori koji vode do njih; grad u kome ste odrasli, ime omiljenog ljubimca, prvog dečka, gde ste se venčali i slične informacije za koje nije nužno da ih delite sa širim krugom prijatelja.

5. Eksplicitne fotografije

Više puta se dogodilo da osoba poželi snimanje eksplicitnih fotografija, iako je verovala drugoj strani, tehnologiji ili jednostavno da se “to događa drugima”. Ne moramo ni naglasiti da ne želite nikakve golišave, seksi fotke na svojim javnim profilima, pogotovo ako je vaša profesija specifična, jer čak i ako ste slobodniji možda vaš budući poslodavac nije.