Da li će najnoviji operativni sistem poslati Windows u istoriju?

Apple je lansirao novi operativni sistem, sa elegantnim i osveženim dizajnom i pobošljanim karakteristikama. X Yosemite stvara potpuno novi odnos između vašeg Mac-a i OS uređaja i menja način na koji vidite Mac.

Zajedno sa novim izgledom, najveća stvar u vezi sa novim OS-om jeste njegova integracija sa iOS-om 8 i 8.1.

Korisnici mogu da šalju i primaju pozive sa Mac-a na kom se nalazi Yosemite, dele dokumenta putem AirDropa i dele zadatke uz pomoć nove funkcije pod imenom Handoff.

Kada iOS 8.1 i zvanično bude dostupan korisnicima, Yosemite će dobiti mogućnost slanja SMS i MMS poruka putem Messages aplikacije.
Sa novim OS Yosemite Apple je korišćenje Mac-a podigao na jedan novi nivo.
Kompanija je napravila nove mogućnosti u interfejsu i potrebne informacije stavila na dohvat ruke. Rezultat je novi i osveženi Mak, sa novom snagom.
Ono što je novo u odnosu na ranije je transparentnost prozora i modernija traka sa alatkama.
Postoji i više suptilnih promena na malim stvarima, kao što su ikone, tasteri, i font u celom sistemu.
Kompanija nije samo ažurirala detalje, već ih je optimizovala da izgledaju bolje na Retina ekranima.
Što više koristite Mac, primetićete koje su to sve razlike i novine na novom operativnom sistemu.
Sa novim X Yosemite unapređen je i toolbar, sa nekim od omiljenih aplikacija, kao što su Safari, Maps i Calendar, zadržavajući sve one najbitnije mogućnosti. Tako će korisnik sada videti više od veb stranica, mapa, događaja i još mnogo toga, što je veoma bitno kada koristite Mac laptop.
Na novom sistemu redefinisana su dugmad, checkboxes i pop-up kako bi Mac izgledao čistiji, dok su aplikacije kao što su Safari, Mail i Messages ne samo lepše, nego i mnogo bolje rade.
Ipak, X Yosemite omogućava jednu stvar koju do sada korisnici nisu mogli da urade.
Sa novim sistemom možete da zovete i javljate se na telefon, bez toga da uzimate iPhone.


Možete da se javite ili nekog pozovete, dok se na primer vaš iPhone puni u drugoj sobi ili vam je u zadnjem džepu. Samo kliknite i recite „halo”.
Kada vas neko zove, poziv će se pojaviti na Mac-u, sa imenom, brojem i slikom onog ko zove, a čućete i zvono. Dovoljno je da kliknete na notifikaciju, i vaš Mac postaje spikerfon. U isto vreme možete da pričate i radite na kompu.
I pozivanje preko Mac-a je jednostavnije nego što ste mislili. Dovoljno je da kliknete na bilo koji broj koji se nalazi u kontaktima, kalendaru, porukama. Možete da pristupite i istoriji poziva na vašem iPhone-u ili da sami unesete cifre.
Pored poziva, X Yosmite omogućava i slanje i pisanje poruka. Tako da, kada dobijete poruku od prijatelja, bez obzira sa kog telefona šalje, možete da mu odgovorite sa Mac-a ili iPhone-a, zavisi od toga šta vam je bliže. Sve poruke koje dobijate na telefonu, pojaviće se i na vašem Mac-u.
X Yosemite omogućava da stalno imate internet. Sa Instant Hotspot, Mac može da aktivira Personal Hotspot na vašem iPhone-u, kada su blizu jedan pored drugog. Dovoljno je da na Mac-u u wifi meniju izaberete iPhone i bićete online za sekund. Ne morate čak ni da vadite iPhone iz torbe ili džepa.
Nova funckija pod imenom Handoff omogućava korisnicima da na drugom uređaju nastave gde su ranije stali.


Kada su uređaji u blizini, oni automatski prenose aktivnosti sa jednog na drugi. Ako na primer pišete mejl na iPhonu i prođete pored Mac-a, možete na Mac-u da nastavite da pišete mejl. Čekaće vas tamo gde ste stali.