DA LI MU JE ODZVONILO? Deset znakova da je vreme za kupovinu NOVOG MOBILNOG TELEFONA!

Instagram
Pixabay.com

Ne znate da li je vreme za oproštaj sa smartfonom koji vas je verno služio nekoliko godina? Ove znakove trebate da umete da prepoznate. Nemojte ih ignorisati!

 

Ekran presporo reaguje

Ako je tačskrin vašeg pametnog telefona počeo da naredbe koje mu dajete pokretima prstiju tumači kad i kako mu se svidi, počnite da tražite novi uređaj. Bez komunikacije putem ekrana smartfon je u velikoj meri beskoristan.

Stalno morate da punite bateriju

Krenuli ste ujutro s punom baterijom, ona je oko podneva već spremna za punjenje iako niste radili ništa posebno zahtevno? To je znak da je baterija blizu kraja svog životnog veka. Nije problem ako je možete zameniti. Ako ne možete – vreme je za novi pametni telefon.

Smartfon se stalno gasi ili resetuje sam od sebe

Ako se telefon sam od sebe nasumice gasi i resetuje bez vidljivog razloga, s njim nešto ozbiljno nije u redu. Problem je možda u softveru, možda u hardveru. U oba slučaja je moguće da je problem dovoljno veliki da vam se popravka ne isplati. U svakom slučaju, takvo ponašanje znak je za uzbunu. Veliki.

Fotografije izgledaju kao da su snimljene kroz mutno staklo

Ako su fotografije mutne šta god radili moguće je da ste prekomerno izgrebali sočivo kamere. Zamenite smartfon novijim, opremljenim jačom kamerom veće rezolucije. I nabavite zaštitnu masku. 

Ne možete da nadogradite operativni sistem

Kad dođete do tačke u kojoj vaš smartfon više ne može da apdejtuje operativni sistem koji ga pokreće treba odmah da krenete u potragu za novim uređajem. Nije toliko problem to što na staro izdanje operativnog sistema neće stizati nove zanimljive i uzbudljive opcije, već to što neće stizati ni softverske zakrpe za sigurnosne propuste.

Nemate dovoljno prostora za čuvanje podataka

Problem pametnog telefona koji je prepun podataka možete rešiti prebacivanjem fotografija i drugih datoteka na drugi medij, brisanjem suvišnih datoteka, kao i kupovinom veće memorijske kartice. Ali, kad ni to ne pomaže verovatno je vreme za smartfon većeg kapaciteta.

Smartfon sporo radi

Ako je prenakrcan, pametni telefon će raditi sporije. Ali, ako aplikacije počnu da se smrzavaju i ruše, ili im treba preterano puno vremena za otvaranje, počnite da razmišljate o novom modelu.

Smartfon je oštećen

Što duže posedujete telefon, to su izgledi da ćete ga ispustiti veći. Iako je reč o izdržljivim uređajima, ipak je to osetljiva elektronika koja ima granice do kojih može da trpi udarce i padove. Ekrani su posebno izloženi riziku, ali isto važi i za komponente ugrađene u smartfon. Ako je preživeo više od desetak padova, ne znači da ćete biti iste sreće i sledeći put.

Dugme za uključivanje više ne funkcioniše

Bez drugih tastera ćete se još nekako i snaći, ali ako dugme za uključivanje prestane da funkcioniše korišćenje smartfona postaće vam prilično komplikovano, ako ne i sasvim nemoguće.

Smartfon se pregrejava i dok ga ne koristite

Pregrevanje pametnog telefona je problematično samo po sebi. Ako se to događa bez očitog razloga dok ga ne koristite, nešto ozbiljno ne štima. Odnesite ga na servis i pripremite se za potragu za novim uređajem.