DA NAPOKON NAUČIMO: Ako vam upadne telefon u vodu OVO NIKAKO NEMOJTE DA URADITE!

Mobilni telefon
Pixabay.com

Pirinač, fen, rerna... ovo su samo neki od mitova za spas telefona koji je upao u vodu. Nekome je upalilo jedno, nekome drugo, ali sigurno je da ovo nikako ne smete raditi.

 

Čak i ako je telefon upao u vodu, moguće je spasiti ga uz dovoljno stprljenja. Ipak, ono što je smrti za svaki telefon koji je završio u vodi je struja!

Naon što ste ga izvukli iz vode, nikako ga nemojte stavljati na punjač, ali ni uključivati kako biste proverili da li radi!

Električna energija i eventualna voda koja je prodrla u telefon mogu napraviti kratak spoj i izazvati veću štetu. Sve i da telefon radi posle pada u vodi, najbolje je isključiti ga jer je moguće da ćete oštećenja videti naknadno, kada voda stigne do konektora i senzora.

Jedan od najpopularnijih saveta je da se telefon stavi u suv pirinač kako bi se izvukla vlada. Istina je da prašina, šećeri i minerali s pirinča mogu takođe da uđu u uređaj i oštete ga. Tačno je jedino da može apsorbovati vodu, ali ne iz unutrašnjosti uređaja.

Ni slučajno nemojte ni da ga sušite fenom! Tako ćete samo poterati vodu dublje u uređaj, a toplota može da ošteti kablove.