DA SVE OKO NAS POSTANE “INTELIGENTNO”: Otkrivamo šta su PAMETNE KUĆE i kako one funkcionišu!

Pametna kuća
Dnevno.rs/Kolaž

Roletne koje se same podižu prema količini svetlosti, alarm koji javlja da li ste ostavili otvoren prozor i mogućnost da proverite stanje namirnica u frižideru putem mobilnog telefona samo su neke od pogodnosti koje nude pametne kuće ili zgrade.

 

Razvoj tehnologije podigao je način života na potpuno novi nivo, a izgradnja inteligentnih zgrada znatno je povećala sigurnost, udobnost i ekonomičnost u domovima.

 
Hladnoća u praznom stanu i mračne prostorije ne dolaze u obzir ukoliko imate ugrađen centralni sistem za upravljanje pametnom kućom. Pomoću njega, hlađenje ili grejanje možete uključiti 15 minuta pre dolaska sa posla sa veće udaljenosti ili pre buđenja, a rasveta će se sama uključivati pomoću senzora koji prepoznaje da li je neko prisutan u prostoriji.

Mobilnim telefonom možete i dojaviti uključivanje grejanja ili hlađenja, regulisanje grejanja prema noćnom ili dnevnom režimu rada, prema vremenu ili temperaturi koju želite.

Ova napredna tehnologija omogućava stanarima zgrade ili kuće čak i to da se prozori sami otvaraju u zavisnosti od kvaliteta vazduha. A čak nećete morati ni da se zamarate otvaranjem frižidera – stanje namirnica može da proveri sama pametna kuća.

Osim komfora, uz inteligentni upravljački sistem sačuvaćete i dosta novca, jer on doprinosi uštedama u sistemu grejanja i do 30 odsto, dok uštede električne energije mogu biti i do pet odsto. Kućni uređaji koji su veliki potrošači automatski se uključuju u vreme jeftinije tarife, a grejanje se može regulisati u svakoj prostoriji posebno.

Pametne kuće ili zgrade omogućavaju i da sistemi elektromotora na prozorima, roletnama i zavesama u slučaju otvaranja prozora u letnjim mesecima automatski gase klima-uređaj. Na taj način štedi bespotrebno trošenje struje.

U pametnim kućama ni zaboravnost više nije problem: u slučaju da vam je prozor ostao otvoren, stići će vam obaveštenje na mobilni. U slučaju kiše ili oluje, prozor će se sam zatvoriti. Dom možete pametno zaštititi i od požara, poplave, curenja gasa, sve dojavom na mobilni telefon.

Cena uvođenja sistema inteligentne zgrade kreće se od 1.000 evra za osnovni model do 10.000 evra za napredni sistem.loading...