Magični broj 9: Svi telefoni na svetu imaju jednu ZAJEDNIČKU ZANIMLJIVOST, a vi je verovatno niste ni primetili

Telefon
Pixabay.com

Možda nikada niste primetili da je opcija "snozze" kojom odlažete vreme buđenja podešena u ovom vremenskom intervalu. Razlozi za to su veoma praktični!

 

Sve je počelo 50-ih godina prošlog veka kada su tadašnji časovnici sa alarmom, dobili opciju za odlaganje buđenja koju su ubrzo zavoleli mnogi, a pre svega spavalice. Prvi ovakav model lansirala je firma General Electric 1956. godine reklamirajući ga kao “Snooze alarm – najhumaniji alarm na svetu!”

Sve ovo je prethodilo masovnoj proizvodnji budilnika sa ovom opcijom, a njihovi tvorci su se u određivanju intervala za koji se odlaže vreme ponovnog zvonjenja alarma, vodili mehaničkom prirodom časovnika. Smatralo se da je sve preko deset minuta predugo i da u tom periodu ljudi opet mogu da zapadnu u dubok san. Zato su mehaničari “snooze opciju” namestili na 9 minuta (i nešto) – nejbližu vrednost desetominutnom odlaganju.  

I dok su mehanički časovnici imali podešeno ovo ograničenje, digitalni satovi to nemaju, ali je ograničenje od devet minuta (i nešto) ostalo prihvaćeno i danas, piše Biznis insajder.

Pretpostavlja se da su dizajneri današnjih alarma na mobilnim telefonima jednostavno to prihvatili kao standard, ne želeći da menjaju ustaljenu praksu.