DILEMA KONAČNO REŠENA! Nije smak sveta ako PUNITE TELEFON PREKO NOĆI, ali OVO morate da znate

Telefon
Pixabay.com

Umesto tokom cele noći, bolje je bateriju telefona da punite više puta tokom dana, a štedljivije je da je napunite pre spavanja i isključite punjač iz struje.

 

Jedan od najvećih problema velikog broja korisnika pametnih telefona jeste baterija pa danas možemo biti srećni ako baterija izdrži ceo dan konstantnog surfovanja, slanja mailova i poruka, gledanja video zapisa, slušanja pesama, fotografisanja itd. Kako bi novi dan dočekali s baterijom na 100 odsto, veliki broj ljudi ostavlja telefon na punjenju tokom cele noći, a na internetu možemo da pročitamo brojne ‘mitove’ i kontradiktorne savete korisnika i stručnjaka vezanih za štetnost punjenja baterije tokom noći.

Većina njih ipak se slaže kako punjenje telefona tokom cele noći bi moglo previše da našteti kapacitetu baterije, jer jednom kada njen kapacitet dosegne 100 odsto, punjenje prestaju, iako je telefon i dalje povezan s punjačem. Međutim, kako je to novinarima “Digital Trendsa” objasnila Šejn Broski iz kompanije “Farbe Technik” koja proizvodi dodatke za punjenje mobilnih uređaja, do problema s baterijom može doći u slučaju povišene temperature koja može da smanji njen kapacitet i skrati ciklus baterije.

Zbog toga ona savetuje da, ako ostavljate mobilni na punjenju preko noći, skinete zaštitnu masku telefona jer u nekim slučajevima ona može da spreči širenje toplote, što dovodi do zagrevanja baterije. Dodala je i kako je litijum jonske baterije pametnih telefona najbolje držati napunjenima između 50 i 80 podsto i da je za bateriju telefona korisnije puniti je nekoliko puta preko dana, nego da je jednom dnevno celu napunimo do punog kapaciteta.

Ostavljanjem punjača u strujnoj utičnici troši se i energija – iako nije reč o velikoj potrošnji i uštede po domaćinstvu neće biti velike, danas se u jednom domaćinstvu s više članova tokom noći mogu puniti 4-5 telefona, pametni satovi, tableti i drugi gadgeti pa organizacije za zaštitu potrošača savetuju korisnike da je bolje da napune svoje uređaje pre spavanja i preko noći ih ostaviti na avionskom modu na kojem je potrošnja minimalna, nego ih sve ostaviti priključene tokom cele noći.loading...