DISKRECIJA ZAGARANTOVANA: Raste tražnja za audio knjigama, a ovo su najpopularniji žanrovi

Broj Šveđana koji slušaju audioknjige gotovo se udvostručio za samo dve godine. Naime, eksplozivni rast je u velikoj meri podstaknut željom švedskih žena za senzualnom književnošću i romantikom.

Pixabay

Više od trećine švedske populacije (37 odsto) slušalo je audio knjige prošle godine, što je značajno povećanje u odnosu na 2016. godinu kada je ta brojka iznosila 20 procenata, izvestila je švedska je nacionalna televizija SVT. Iako su servisi za striming audio knjiga zabeležili nagli porast slušanosti u svim kategorijama, postoje neke koje značajno vode.

– Među slušateljskom publikom raste tražnja žanrova kao što su romantika, takozvane “limunadice” i erotika. Na taj način vidimo povećanu potražnju slušalaca, kao i porast broja izdavača koji objavljuju ove vrste knjiga – rekla je za SVT Ana Riklund, menadžer sadržaja u proizvodnji audio knjiga “Bukbit” (Bookbeat).

Sve veća potražnja za erotskim audio romanima navela je pojedine izdavače da se posvete samo ovoj vrsti žanra. Tako je direktorka marketinga u Forlagu, kompaniji koja se okrenula samo ovoj vrsti žanra izjavila da je audio format savršen kada je u pitanju erotika.

– Anonimno je. Ne morate da sedite sa koricom koja pokazuje šta čitate. Ovako, niko ne zna šta slušate – rekla je ona za SVT i dodala da su najpopularnije one knjige koje su napisane na eksplicitan način i koje sadrže mnogo seksa.

Servis za strimovanje audio knjiga Storitel (Storytel) zabeležio je znatan porast ove vrste audio literature kod žena. Prema njihovim podacima, broj kupaca raste tokom Dana zaljubljenih i tokom letnjih meseci.