‘Dislike’ je mit: Tvorac ‘like’ objasnio zašto nisu napravili i ovo dugme

Iako su hiljade korisnika potpisali peticiju da se ova opcija uvede, a milioni su osećali potrebu za njim, tvorac 'like' objašnjava zašto odbijaju da ga uvedu.

Razlog tome leži u negativnim, „nesrećnim posledicama”, do kojih bi došlo kad bi se korisnicima dala moć da pokažu svojim prijateljima koliko im se stvarno dopadaju njihovi linkovi, fotografije, statusi ili komentari, prenosi Independent.

Bret Tejlor, bivši direktor tehnološkog odeljenja u Fejsbuku, izjavio je da je tokom stvaranja “like” vođena rasprava o “dislike”, ali da se potencijalni negativni ishod činio prevelikim.

– Razlog zbog kojem smo napravili “like” na prvom mestu je to što je bilo mnogo toga na čemu su ljudi želeli da odaju nekome priznanje, ali nisu imali šta da kažu. A gomila komentara je bila tipa “cool” ili “wow”, pa je tako dugme “like” omogućilo ljudima da iskažu šta misle jednim klikom – rekao je Tejlor.

Ipak, on je objasnio kako bi „dislike” podstakao „negativne vibracije”, jer je napisati loš komentar teže nego kliknuti na dugme.

 loading...