Mladi sve više koriste društvene mreže za prodaju psihoaktivnih supstanci. Oni koriste šifrovane opise kako bi komunicirali sa kupcima, a policiji je sve teže da uđu u trag ovim onlajn dilerima.

 

Istraživanja pokazuju da sve više mladih prodaje drogu preko Instagrama i Snepčeta. Oni koriste određeni redosled emotikona kako bi slali šifrovane poruke jedni drugima. 

Član jednog od najvećih narko-klanova u Britaniji rekao je za Bi-Bi-Si da se 75 odsto prodaje danas odvija preko društvenih mreža. 

Istražiteljka Stejsi Duli snimila je nedavno petnaestogodišnjeg tinejdžera kako prodaje ekstazi na jednoj železničkoj stanici u Londonu. Nakon što ga je suočila sa snimkom, momak je pristao da ispriča neke aspekte “biznisa” kojim se bavi. 

Ima 16 godina, zove se Tai i preko Snepčeta je bio ugovorio prodaju šest pilula ekstazija. Priznaje da zarađuje 300 funti na dan i kaže da je zavisan od novca i da ga koristi da bi kupio odeću i izlaske. 

Ja sam klinac i klinci me znaju. Nije moja krivica što im dajem ono što oni žele – kaže on.

Stručnjaci kažu da brza komunikacija i četovi ubrzavaju prodaju. Veći dileri trenutno mogu da zarade i preko 26.000 funti za dan pritom ne ustajući od svog kompjutera. Pametni telefoni takođe predstavljaju savršeno sredstvo komunikacije, piše Dejli mejl.

 

Na društvenim mrežama se razvio jedan potpuno tajni sistem znakova i simbola kojim se ova komunikacija odvija, upozoravaju stručnjaci. Uglavnom se za simbol droge koristi javorov list. Drugi simboli vezani za drogu uključuju iglu, tabletu, dijamant… 

– Plašim se da će se dogoditi nešto veoma tragično deci pre nego što Instagram, Snepčet i druge mreže ne reše da reaguju i preduzmu nešto. Do tada, one će i dalje biti raj za narko dilere – objašnjava Duli.

Snepčet, sa svojih 250 miliona korisnika, i Instagram, sa 700 miliona korisnika, ohrabruju korisnike da prijave svaki sadržaj za koji procene da je sumnjiv. Ipak, ističu da je potrebno naći neko sistemsko rešenje jer, čak i u slučajevima da ugase profil sumnjivog korisnika, sav sadržaj za manje od 72 sata ponovo bude dostupan na platformi.loading...