Fejsbuk aktivirao proveru bezbednosti: Evo kako da znate da li su vaši prijatelji u Briselu dobro

Brisel
Printscreen

Društvena mreža Fejsbuk je posle napada u Briselu aktivirala dugme "provere bezbednosti" ("Safety Check") kojom korisnik može da obavesti svoje bližnje da li je siguran, prenose belgijski mediji.

 

Na ovaj način jednostavnim klikom mogu da se obaveste prijatelji i rodjaci da je ta osoba bezbedna.

Ta mogućnost već je bila uvedena tokom napada u Parizu u novembru, i kako ocenjuju mediji, biće više nego korisna sada kada su u Belgiji opterećene telefonske mreže.

Mobilne mreže zagušene su u Briselu posle terorističkih napada posle čega su operateri i vlada pozvali ljude da izbegavaju sve pozive koji nisu hitni. Operateri su takođe poručili svojim korisnicima da upotrebljavaju SMS poruke, a ne da zovu telefonom.

Krizni centar belgijskog ministarstva unutrašnjih poslova, koji je pozvao sve stanovnike Brisela da ostanu kod kuće ili gde su se zatekli, objavio je da je zaustavljen sav javni saobraćaj u gradu, i pozvao stanovnike da izbegavaju telefonske pozive.

Svi hotspotovi za besplatni pristup internetu se mogu koristiti u Briselu, izbegavajte telefon zbog opterećenja mreže, napisano je na Tviter nalogu ministarstva @CrisiscenterBE.

Ovde možete proveriti da li je neko od vaših prijatelja u Briselu ugrožen.