FEJSBUK NA METI SVOG OSNIVAČA: “Bezbednost korisnika žrtvovana zbog klikova”

U članku objavljenom u „Njujork tajmsu“, suosnivač „Fejsbuka“ Kris Hjuz, naveo je da je vreme da se ta društvena mreža „razbije“. Hjuz smatra da je izvršni direktor Mark Zakerberg „Fejsbuk“ pretvorio u „monopol koji guši inovacije“.

Fejsbuk Telefon
Pixabay.com

Društvena mreža Fejsbuk ima više od dve milijarde korisnika, a takođe poseduje Votsap, Mesindžer i Instagram, od kojih svaki koristi više od milijarde ljudi.

Hjuz je rekao da je Zakerbergova moć “bez presedana i neamerička” i dodao da se njegov bivši kolega fokusirao na rast, što ga je dovelo do toga da “žrtvuje bezbednost i uljudnost za klikove”.

Prema njegovim rečima, “Fejsbuk” je monopol koji bi trebalo prisiliti da razdvoji Votsap i Instagram, a da buduća pripajanja budu zabranjena sledećih nekoliko godina.

Hjuz je takođe pozvao na osnivanje nove federalne agencije koja bi regulisala tehnološke kompanije i čiji bi „prvi zadatak bio da zaštiti privatnost“, prenosi AP.

Hjuz je inače bio u studentskoj sobi sa Zakerbergom na Harvardu a napustio je “Fejsbuk” 2007. godine, da bi učestvovao u predizbornoj kampanji Baraka Obame.

Tvrdi da je likvidirao svoje “Fejsbuk” akcije 2012. godine, kada je postao izdavač “Nove Republike”, i da više ne ulaže ni u jednu kompaniju društvenih medija.

Bes i odgovornost 

– Prošlo je 15 godina otkako sam učestvovao u osnivanju “Fejsbuka” na Harvardu, i ne radim u kompaniji već deceniju. Ali osećam se besnim i odgovornim – rekao je Hjuz.

Glavni portparol “Fejsbuka” Nik Kleg odgovorio je na Hjuzovu kritiku izjavom u kojoj kaže da se odgovornost ne nameće pozivom na raspad uspešne američke kompanije.

– Odgovornost tehnoloških kompanija može se postići jedino kroz mukotrpno uvođenje novih pravila za internet. To je upravo ono na šta Mark Zakerberg poziva – rekao je Kleg.

Kako AP navodi, Zakerberg je, međutim, neodređen po pitanju toga za kakve se tačno regulacije zalaže.

“Fejsbuk” je od 2016. godine izgubio nekoliko rukovodilaca posle serije skandala s kršenjem privatnosti i širenjem dezinformacija.

Osnivači Instagrama i Votsapa su otišli, kao i direktor koji je preuzeo Votsap prošle godine.