FEJSBUK PONOVO MENJA SVET? Cukerberg kupio softver koji će uticati čak i na SPREČAVANJE UDESA!

fejsbuk
pixabay.com

Višestruko korisna tehnologija sada je u rukama Marka Cukerberga.

 

Globalna društvena mreža Fejsbuk kupila je startap kompaniju FacioMetriks koja je razvila softver za prepoznavanje crta lica, a koja je nastala pod okriljem pitsburškog Univerziteta Karnegi Melon, javlja američka agencija AP.

Detalje sporazuma nisu obelodanili ni Fejsbuk, sa sedištem u Kaliforniji, ni FacioMetriks. 

Ova mlada kompanija se bavi razvojem veštačke inteligencije i razvila je softver nazvan IntraFace, koji može da se učita na mobilne telefone omogućavajući korisnicima da u realnom vremenu rade analize slika ljudskih lica.

Fejsbuk planira da tu tehnologiju upotrebi za kreiranje foto i video efekata, kako bi konkurisali Snepčetu.

Generalni direktor FacioMetriksa, Fernando De la Tore, profesor saradnik na istraživanjima u Institutu za robotiku pitsburškog univerziteta, rekao je da se njihova tehnologija može primeniti u nizu aplikacija, uključujući one fokusirane na animaciju, merenje ljudskih reakcija i virtuelnu stvarnost.

Iz Fejsbuka kažu da pomenuti softver može da se koristi za praćenje emocija medicinskih bolesnika ili za procenu reakcije publike na izlaganje javnog govornika, pa čak i za detektovanje pospanosti kod vozača.

Ovaj program će takođe omogućiti Fejsbukovim korisnicima da se izraze putem specijalnih efekata koji omogućavaju manipulisanje fotografijama i video snimcima sa prikazoma ljudskih lica.

Fejsbukova portparolka je izjavila za medije da se “komunikacija među ljudima neprekidno mijenja a stvari poput maski i ostalih efekata omogućavaju im kreativno i zabavno izražavanje”.

Drago nam je što možemo da izrazimo dobrodošlicu FacioMetriksovom timu koji će pomoći da se fotografijama i video zapisima doda više zabavnih efekata i da razmena iskustava na Fejsbuku time postane još zanimljivija – rekla je ona.loading...