FEJSBUK UKIDA NALOGE: Evo kako da SAČUVATE svoj profil

fejsbuk
Pixabay.com

Fejsbuk je društvena mreža koja danas broji preko 800 miliona aktivnih korisnika. Sa tim u vezi, sasvim je normalno i primereno da pravila korišćenja Fejsbuka služe da bi zaštitila ljude i njihovu privatnost.

 

Obzirom na toliki broj, ne može se za svakog pojedinačnog korisnika određivati da li zbog neke reči, slike ili objave prekršio pravila korišćenja ili nije. 

Izuzeci uvek postoje, pogoto što je Fejsbuk možda i rigoroznije nego što je potrebno postavio neka pravila, koja ukoliko prekršite, ugasiće vam nalog.

Pročitajte na šta posebno treba da obratite pažnju, ukoliko želite da i dalje budete deo ove društvene mreže:

1. Napišete: “Kupi ove pantalone Marija”.

Na Fejsbuku ima mnogo onlajn prodaje raznoraznih stvari, ali prodavcu je zabranjeno da direktno navodi ljude na određenu akciju.

2. Kažete da vam je ime “Mark Zakerberg”.

Pomislili bismo da su veoma male šanse da se još neko preziva poput osnivača Fejsbuka, ali prema sajtu Pcmag Mark S. Zakerberg je ostao bez svog naloga, jer su iz kompanije pomislili da pokušava da se predstavlja kao osnivač Fejsbuka – Mark E. Zakerberg.

3. Danju budete Klark Kent, a noću Supermen.

Fejsbuk ne dozvoljava svojim korisnicima da imaju više od jednog ličnog naloga.

4. Ukoliko objavite fotografiju na kojoj je prikazano dojenje.

Korisnici Fejsbuka ne smeju da objavljuju slike na kojima je prikazana golotinja.

Međutim, zbog problema koji smo na početku teksta naveli, pojedinačne primere je teško pratiti, jer Fejsbuk pretpostavlja da su svi oblici golotinje neprimereni.

Zbog toga je ova kompanija izdala zvanično saopštenje:

-Slažemo se da je dojenje prirodna i prelepa stvar i drago nam je što majke žele da dele svoja iskustva sa drugim ljudima na Fejsbuku. Velika većina ovih fotografija je u skladu sa našim pravilima.

5. Ukoliko se deklarišete kao feminista

Feministkinja Dia je ostala bez naloga, jer je objavljivala fotografije koje slave istorijske ženske osobe iz Indonezije, ali i njihove bradavice.

-Iako je dozvoljeno objavljivati slike dojenja dece, postoje određene restrikcije koje se odnose na ženske bradavice“, izjavio je povodom toga predstavnik Fejsbuka.

6. Ukoliko se služite vulgarnim jezikom.

Komičar Džejson Manford, ostao je bez svog naloga, kada je prilično jasno izrazio svoj stav povodom terorističkog napada na Pariz.

-Je*ene kukavice. Ubijate nevine nenaoružane osobe, zbog čega? Porodice i ljude koji uživaju u životu, pozorištu, hrani? Oni nisu vojska koja se suprotstavlja vama je*enim kukavicama. Zbog čega? U čije ime? Nadam se da će vas sve uhvatiti i ubiti na sličan način je*eni zlikovci. Vi ste bruka za čovečanstvo. Nikada nas nećete poraziti, previše smo jaki za vas je*ači.

7. Ukoliko u ovim slučajevima ispoljavate slobodu govora:

Fejsbuk je vrlo jasan po tom pitanju. Na ovoj društvenoj mreži se ne smeju propagirati bilo kakvi govori mržnje, pretnje, pornografija, poziva na nasilje, eksplicitno nasilje ili golotinja.

Iako je ovaj sistem dobar i koristan, mnogo korisnika se žalilo da mu je Fejsbuk ukinuo nalog bez razloga.

Sistem verovatno nije savršen, ali barem neka vrsta kontrole postoji, a tehnologija iz minuta u minut napreduje, tako da smo sigurni da će se neke stvari korigovati, a do tada, ipak poslušajte naše savete, ukoliko želite da i dalje budete deo Fejsbuk mreže.