Fejsbuk je već pre nekoliko meseci započeo aktvnu kampanju za umanjivanje značaja izmišljenih priča koje kruže najpoznatijom društvenom mrežom na svetu, umanjujući njihov značaj i uklanjajući sadržaj koji korisnici prijave kao lažan.

 

U skladu sa tim, uvodi se novi alat za borbu protiv širenja dezinformacija. Naime, kada korisnici prijave vest kao lažnu, ili sumnjivu aktivnost primete posebni Fejsbukovi algoritmi – ona će biti prijavljena partnerima koji se bave proverom istinitosti.

U slučaju da stručnjaci (minimum dve takve partnerske organizacije) potvrde da vest nema uporište u stvarnosti, ispod nje će se, kad god se pojavi na News Feedu, pojaviti i upozorenje “Disputed by …”.

Kao što možete primetiti, Fejsbuk neće direktno vesti proglašavati lažnima, već će navesti da su one “osporene” od strane uglednih analitičara. Kao što su Snopes, poznati portal koji već godinama proverava razne urbane legende i lažne priče sa Interneta, te Politifact, američki politički sajt koji odrađuje sličan posao provere istinitosti političkih izjava.

Označavanje osporenih vesti za sada je dostupno samo u nekim zemljama, ali očekuje se da će ukoro biti omogućeno svim korisnicima Fejsbuka da prijave lažnu vest.