FEJSBUK ZNA BUKVALNO SVE O VAMA: Posle ovih uznemirujućih činjenica IZBRISAĆETE PROFIL!

Fejsbuk
Pixabay.com

Koristite ga svakodnevno, objavljujete najrazličitije stvari od fotografija i videa koje ste snimili na zabavi, do statusa o tome gde putujete ili koji ste film gledali.

 

Fejsbuk je postao nepresušno vrelo podataka o svojim korisnicima. Prema nekim procenama svakog dana, Fejsbuk prikupi oko 500 terabajta podataka. Međutim, gomila podataka nije upotrebljiva nikome. Pravo bogatstvo se krije u Fejsbukovom algoritmu koji analizira te podatke i rezultate prodaje oglašivačima.

Međutim, u toj gomili podataka skriva se i 10 uznemirujućih činjenica o ovoj društvenoj mreži.

 

Fejsbuk će vas (gotovo) uvek prepoznati

Fejsbuk godinama radi na usavršavanju algoritma koji bi analizirao i identifikovao ko je, odnosno šta je na svakoj fotografiji koju korisnici objave. Algoritam koji je temelj veštačke inteligencije analizira svaku fotografiju i sa velikom tačnošću prepoznaje šta se na njoj nalazi.

 

Međutim, prepoznaje i ljude koji se nalaze na toj fotografiji. U čak 98 odsto slučajeva Fejsbukov algoritam tačno će prepoznati lice na fotografiji i povezati ga s korisnikom. Uz tako visok postotak tačnosti, koji raste sa svakom novom fotografijom koju objavite, samo je pitanje vremena kad će te podatke i tehnologiju ponuditi oglašivačima.

Nemojte se iznenaditi ako vas za koju godinu prodavačice u trgovini prepoznaju i pozdrave pa vam ponude omiljene farmerke u vašoj veličini. To je već sad moguće.

Fejsbuk zna gde ste u bilo kojem trenutku

Koristite li Fejsbuk Mesindžer aplikaciju za komunikaciju sa svojim prijateljima?

Verovatno ste je instalirali na svoj pametni telefon bez previše razmišljanja. Upravo na to je računao Fejsbuk kad je u Messenger ugradio opciju “deljenja lokacije”. Zahvaljujući toj opciji Fejsbuk uvek zna gde ste.

Problem je kad vi ne želite da neko zna gde se trenutno nalazite. Na to su Fejsbuk upozorili i stručnjaci za sigurnost, nakon čega je ta opcija onemogućena, ali to ne znači da Fejsbuk i dalje negde ne beleži tu informaciju.

Fejsbuk loše utiče na vaše samopouzdanje

Sada već postoji niz istraživanja koja su pokazala da preterano korišćenje društvenih mreža (pa tako i Fejsbuka) utiče na naše mentalno zdravlje. Osim što gledanje fotografija nasmijanih ljudi koji putuju po svetu i izgledaju kao da nemaju ni jednu brigu u životu, negativno utiče na naše raspoloženje, može uticati i na naše samopouzdanje.

Digitalni život koji korisnici objavljuju na društvenim mrežama ne mora biti stvaran niti imati previše veze sa stvarnim životom. Zato psiholozi upozoravaju kako treba da umereno koristimo Fejsbuk (i ostale društvene mreže).

Fejsbuk prikazuje samo vesti koje vas zanimaju

Da razjasnimo, Fejsbuk nije medijska platforma i ne proizvodi vesti, ali vešto upravlja informacijama koje ćete videti na svom zidu. Zavisno od tema, objava i linkova koje ste lajkovali, Fejsbuk će vam servirati slične vesti i objave.

 

Problem je što takvo, filtrirano, prikazivanje vesti i objava utiče na naš intelekt. Tačnije, Fejsbuk u želji da što više vremena provedemo na toj društvenoj mreži, prikazuje samo sadržaj koji nas zanima. Ne prikazuje nam nikakav sadržaj koji bi se slučajno kosio s našim stavovima i uverenjima.

To se najbolje vidi tokom predizbornih kampanja ili velikih sportskih događaja, kad će vam Fejsbuk “gurati” sadržaj koji biste voleli pročitati, ali ne i onaj koji bi vas mogao razljutiti.

Fejsbuk negativno utiče na ljude koji boluju od mentalnih bolesti

Istraživanje je pokazalo da devojke koje su češće izložene fotografijama na Fejsbuku imaju negativniju sliku o svom telu. Takođe, Fejsbuk u poslednje vreme ima ozbiljnih problema s korisnicima koji uživo prenose ubistva i samoubistva. Upravo je zbog njih angažovano više administratora koji će pregledati snimke i video uživo kako bi na vreme mogli da reaguju i spreče objavu problematičnog materijala.

Fejsbuk vas čini usamljenijima

Iako se može zaključiti da će društvena mreža povećati povezanost među ljudima, istraživanja su pokazala da stalno pregledanje aktivnosti drugih ljudi, kod korisnika Fejsbuka ostavlja osećaj izolovanosti i samoće.

Dovoljne su samo dve sedmice pregledanja tuđeg “digitalnog života” da nam se javi osećaj usamljenosti i smanji osećaj sreće i zadovoljstva vlastitim životom.

Fejsbuk zna… više nego što mislite

Zahvaljujući gomili podataka koje ste svojevoljno dali Fejsbuku i svakodnevnom korišćenju te društvene mreže, vaš profil je mnogo bogatiji podacima nego što vi vidite. Fejsbuk koristi algoritam koji analizira koliko ste otvoreni za oglašivačke poruke, koji su vaši politički stavovi i koristite li više gotovinu ili kreditne kartice. I sve to zahvaljujući podacima koje im slobodno dajte. Prema nekim informacijama Fejsbuk može da zaključi i koliko ste inteligentni, na temelju sadržaja koji ste lajkovali.

 

Fejsbuk često cenzuriše

Bili mi toga svesni ili ne, ali Fejsbuk često cenzuriše sadržaj koji je u nekoj zemlji ocenjen nepodobnim. Tako je Fejsbuk blokirao stranicu koja je najavljivala protest u Rusiji i to nakon direktne naredbe ruske vlade. Za Kinu je Fejsbuk razvio poseban program koji cenzuriše korisničke objave kako slučajno ne bi bilo objavljeno nešto nepodobno. Čak idu toliko daleko da cenzurišu objave svojih korisnika ukoliko neko prijavi da je fotografija ili objava nepoželjna. Na korisniku je tada da dokaže suprotno.

Fejsbuk prodaje vaše podatke oglašivačima

Ne, Fejsbuk neće prodati vaše ime i prezime nekome. Ali, veoma će rado prodati sve podatke o vašim navikama i interesima oglašivačima koji će potom na temelju toga, servirati vam personalizirane oglase kojima nećete moći da odole. Korisnici često olakšavaju prodaju jer prećutno daju Fejsbuku odobrenje da raspolažu s njihovim podacima u komercijalne svrhe. Želite li ipak, barem delimično, da zaštitite svoju privatnost, poigrajte se s podešavanjima privatnosti na svom Fejsbuk profilu.

Fejsbuk zna sve… čak i kad idete da spavate

Fejsbukova aplikacija Messenger prikazuje drugim korisnicima kad je neki njihov prijatelj bio aktivan. Jedan programer je iskoristio te podatke i napravio grafikon koji je pokazao kad njegovi prijatelji idu da spavaju, koliko spavaju i kad nekoga od njih muči nesanica. Još jedan razlog zašto ne bi trebalo koristiti pametni telefon pre spavanja i odmah nakon buđenja.