FIREFOX UVODI FANTASTIČNU NOVINU: Da li će ovo postati NAJBEZBEDNIJI Internet pregledač?

U Mozili pripremaju izdanje popularnog web pretraživača koje će automatski blokirati softver koji nas prati dok surfujemo internetom. Ali, to bi moglo da izazove jedan problem…

Mozila
Håkan Dahlström / Foter / CC BY

Ali, neće se zaustaviti na tome. Od iduće godine i glavno izdanje Firefoxa blokiraće sve skripte za praćenje automatski i ponuditi nam set mehanizama pomoću kojih ćemo imati bolju kontrolu nad deljenjem podataka s web adresama.

U Mozili kažu da su se na to odlučili zbog niza neželjenih posledica koje praćenje kretanja posetilaca po web adresama ima, poput na primer sporijeg učitavanja stranica.

Takvo je blokiranje već je aktivirano u izdanju Firefox Nightly. Svim korisnicima tog web pretraživača trebalo bi da postane dostupno u januaru 2019. godine, za kada je najavljen Firefox 65.

Kritičari upozoravaju da bi uvođenje blokiranja moglo da dovede do problema ukoliko će da se odnosi na rasprostranjene alate poput Google Analyticsa. Zasad još nije poznato hoće li blokiranje biti uvedeno i u Firefox za Android, piše Android Police.