Gedžeti za letovanje: Bez njih ne možete da zamislite dan na plaži

Sezona odmora je uveliko počela, i dok planirate bekstvo u toplije krajeve, razmišljate šta sve da ponesete sa sobom. Pored garderobe i osnovnih stvari za ličnu higijenu, važan deo prtljaga zauzimaju i gedžeti.

Ukoliko niste od onih koji mogu da zamisle dan, pa i ceo odmor, bez online sveta i da se samo prepustite uživanju, verovatno brinete o tome šta od uređaja da ponesete sa sobom. Da li vam je potreban fotoaparat, kamera, mobilni telefon, tablet pa i kompjuter? Kako odabrati pravu stvar?

Pokušaćemo da vam pomognemo da bar ne ponesete sve ove stvari.
Tehnika je deo naše svakodnevnice, postali smo zavisni od korišćenja smartfonova i tableta, bez kojih ne možemo da zamislimo ni odmor. Uz pomoć ovih uređaja uvek smo u toku sa vestima i svim dešavanjima u svetu, ali i sa ljudima kroz društvene mreže. Zato nam je i dan na plaži nezamisliv bez gedžeta.

Smartfon

Zašto da čekamo da se vratimo sa letovanja ako možemo sliku sa plaže istog trenutka da okačimo na Fejsbuk, Tviter ili Instagram, pa još i da je provučemo kroz neki filter? Prednost telefona sa velikim ekranima je i u tome što može da vam služi kao telefon, fotoaparat, knjiga, mp3 plejer… Međutim, pre svega morate da proverite da li ste isključili opciju za roming usluge kako se telefon ne bi sam „kačio” na internet i tako vam napravio ogroman račun. Ako na plaži nemate WiFi, sačekajte da odete u stan ili u kafić koji nudi besplatan internet. Pored toga, morate da vodite računa i o tome da pesak ne ošteti ekran ili da telefon ne dođe u dodir sa vodom.

Tablet
Većina ljudi najviše se dvoumi da li da nosi tablet ili telefon na plažu. Zbog osetljivosti ekrana, rizikujete da oštetite uređaje, ali uživanje na plaži uz pivo, sunce i ovih uređaja je nezamislivo. Pored toga što možete da fotografišete prizor oko sebe i istog trenutka sve objavite, možete da čitate vesti, čujete se sa ljudima preko društvenih mreža, ali i da se opustite uz neki film. Ako ste zaboravili da ponesete knjigu, možete da pročitate nešto na internetu. Pored toga, tablet, kao i smartfon, može da vam posluži kao navigacija i da vam pomogne da bez većih problema nađete letovalište ili neku zanimljivost koju želite da posetite. Pre nego što krenete na put, skinite mapu zemlje u koju idete i uživajte u bezbrižnoj vožnji.

Fotoaparat
Ovaj uređaj polako potiskuju tablet i smartfon. Međutim, ne treba ga potpuno otpisati. Većina današnjih digitalnih fotoaparata nudi veliki broj megapiksela, zbog čega su slike dobrog kvaliteta. Pored toga, postoji i zum, uz pomoć kojeg možete da uslikate neke udaljene predmete i da kvalitet slike bude solidan. Sa druge strane, fotoaparati imaju i opciju video snimaka, pa možete da zabeležite nezaboravne predele oko vas. Međutim, moraćete da sačekate pre nego što ih objavite, pa su oni odlični za one koji nisu „zavisni” od društvenih mreža.

Kompjuter
Ovi uređaji su najnezahvalniji za plažu, teško ih je stavljati na peškir ili sto, jer imaju i veliki broj rupica u koji mogu da se zavuku pesak i voda. Pored toga, baterija ne drži duže od nekoliko sati, a veliki problem je gde naći utičnicu na plaži. Sa druge strane, ako želite da posle plaže odmarate u sobi, kompjuteri su odlični za gledanje filmova, ali i pored toga, ipak nisu praktični za putovanja. Zauzimaju i više mesta u prtljagu, zbog čega je jednostavnije poneti neki od drugih uređaja.

Zaštita

Bilo koji od gedžeta da ponesete, morate da vodite računa o njihovoj zaštiti. Problem sa odsjajem na obojenim ekranima možete da rešite ako stavite zaštitnu foliju koja sprečava odsjaj. Pored toga, potrebno je zaštititi ekran od vode i peska, a to ćete rešiti kupovinom vodootporne futrole. Uređaje držite uvek u hladu, a kao zaštitu od sunca i vrućine možete da koristite ziplock kesu ili vodootpornu futrolu.
U svakom slučaju, ne zaboravite da ste na odmoru. Iskoristite vreme da napunite baterije jer vas posle letovanja čeka povratak u realnost, za šta će vam biti potrebna pozitivna energija.