– Kada sam počela ovaj projekat, nisam imala nikakvu tehnologiju koja bi mi mogla pomoći. Nisam mogla da pročitam ništa niti da odem negde sama – rekla je dr Asakava koja je oslepela sa 14 godina posle nesreće u bazenu.

Teška situacija ju je navela da počne da uči i koristi kompjuter kao slepa osoba, te je uskoro dobila posao u IBM-u. Dok je radila u kompaniji, završila je svoj doktorat. Ona je proizvela program koji prevodi glas u tekst i obrnuto, pa je tako otvorila mnoga vrata slepim osobama u Japanu.

Dr Asakava je razvila tehnologiju koja se zove NavCog i funkcioniše preko aplikacije na pametnim telefonima i pomaže slepima da se lakše snalaze na raznim lokacijama.

Ova aplikacija je još uvek u početnoj fazi, pa je dostupna samo u Japanu i nekim delovima Amerike, a iz IBM-a su nedavno izjavili da će aplikacija uskoro biti lansirana u čitavom svetu.

Stariji par Kristin Hansindžer i njen suprug Daglas Hansindžer su slepi i oboje koriste aplikaciju već nekoliko meseci. Oni su izjavili da im aplikacija pomaže da imaju veću kontrolu nad svojom situacijom i da sada mogu da hodaju i po nepoznatim delovima grada bez straha da će se izgubiti ili povrediti.

Idući projekat dr Asakave je prtljag koji će funkcionisati po principu robota, pa će se sam kretati za vlasnikom i najaviti kada naiđu na stepenice jer se tada mora podići.

– Želim da uživam kada putujem sama, zato ću se maksimalno fokusirati na ovaj prtljag, čak i ako mi to oduzme dosta vremena – rekla je ona.loading...