Google: Android L je šareniji, okrugliji i efikasniji

Google je narednu verziju svog operativnog sistema za mobilne uređaje objavio tokom svoje redovne Google I/O konferencije.

Android L Developer Preview stiže svega nekoliko meseci nakon KitKata, ali donosi potpuni vizuelni redizajn koji se prožima kroz ceo interfejs. Novi softver donosi preko 5000 novih izmena, ali su najveće promene u vizuelnom identitetu.

Tu je novi Gmail interfejs, minimalistički novi Android tasteri, prelazak sa četvrtastih na okrugle ikonice. Ažuriranje su pretrpeli i Google Keyboard i meni za podešavanja.
Roboto font sada radi na svim ekranima – od pametnog sata do televizora.

Obaveštenja će takođe pretrpeti vizuelne izmene, sa interaktivnim pristupom obaveštenjima na zaključanom ekranu. Tu je novi sistem obaveštenjaa kada se koristi telefon, a Google ga naziva „Heads-up”.

Prikazano je i kako pretraga na webu implamentira isti dizajnerski jezik, dok se vizuelni elementi pokreću preko ekrana i animiraju u Crome browseru.

Kada su performanse u pitanju, novi Android L će isključivo koristiti Android Runtime, koji je predstavljen uz KitKat. Ovo znači bolji menadžment memorije i efikasnije trošenje resursa. Android L se očekuje na jesen. Tada ćemo verovatno saznati šta predstavlja L u Android L nazivu (Lollipop, Liquorice ili nešto treće).