GOOGLE U CENTRU NOVOG SKANDALA: Bez odobrenja korisnika skidaju podatke sa telefona?

Kompanija sve češće upada u kontroverze zbog načina poslovanja.

Beta

U najnovijem zapletu, otkriveno je da Android telefoni svakog meseca razmene oko 260 MB mobilnih podataka bez znanja korisnika.

Kako tužioci u San Hozeu, u SAD, tvrde, Google koristi dozvole za mobilne podatke kako bi, posredstvom Google usluga, preneo podatke o korisnicima na svoje servere.

Oni su do ovog otkrića došli tako što su ostavili Android telefon sa isključenom Wi-Fi opcijom, ali sa uključenim mobilnim podacima. Svakoga dana, telefon je imao protok od 8.88 MB podataka, a oko 95% te razmene podataka odvijalo se sa Google serverima. Otprilike, oko 390 puta dnevno su podaci razmenjivani.

Ono što je telefon slao Google serverima su parametri o korišćenju Wi-Fi mreže, zatim podaci o otvorenim aplikacijama i ostali parametri važni za rad Androida. Takođe, tužioci navode i da je sve to moglo da sačeka dok se ne uključi Wi-Fi, ali je Google odabrao da to radi putem mobilnih podataka.

Još se tvrdi i da Google ovako prikuplja podatke o korisnicima bez njihovog znanja, kako bi mogao da im šalje relevantne reklame.

Verovatno ne moramo ni da napominjemo šta ovo znači za korisnike Android mobilnih telefona – ako neko bez vašeg znanja koristi mobilne podatke, to svakako predstavlja veliki problem.

Portal The Register, koji je i objavio ovu vest o tužbi, zatražio je od kompanije Google komentar, ali ga nije dobio.