Prema poslednjim istraživanjima stručnjaka, najbolji način za produžavanje radnog veka baterije mobilnog telefona jeste da se ona održava na oko 50 odsto napunjenosti, umesto da se stalno dopunjava do vrha ili prazni do kraja.

 

Ukoliko se telefon pregreva zbog toga što je stalno priključen na struju, a to se često dešava, baterija će vremenom gubiti svoju snagu.

– Najbolje je da se baterija potpuno prazni jednom mesečno – izjavio je tehnološki stručnjak Erik Limer, pošto ostavljanje telefona sa punjačem u utičnici, nakon što je baterija potpuno napunjena, može da ošteti bateriju. Nakon punjenja, otkačite telefon sa punjača, a punjač izvucite iz utičnice, kako bi se štedela energija, pošto troši kao da je telefon na njemu.

Najbolja temperatura za rad baterije je oko 15 stepeni Celzijusovih, a na prosečnoj temperaturi od 25 stepeni, baterija će svake godine gubiti do 20 odsto svoje snage. Na letovanju obavezno sklanjate telefon od direktnih izvora sučeve svetlosti, nikako ne ostavljate na ugrejanom pesku ili kamenju.

Bežično punjenje je pravi hit, ali… Induktivni, bežični punjači imaju nezgodnu osobinu da stvaraju mnogo suvišne toplote. To će vam brže oštetiti bateriju.

Danas se uglavnom koriste Li-Ion (Litijum-Jonske) i Li-Po (Litijum-Polimerske) baterije, koje nemaju efekat pamćenja i nema potrebe da ih formirate! Domaći prodavci, nažalost, i dalje savetuju svoje kupce da formiraju baterije telefona, što je najobičnija zabluda.

Pređite na 2.5G, ukoliko vam 3G ne treba Danas gotovo svi telefoni, dolaze sa 3G podrškom, ali u našoj zemlji 3G signal još uvek nije stabilan i postojan u svim delovima gradova ili zemlje. U područjima sa slabim signalom 3G mreže telefon prebacite u EDGE, odnosno 2.5G mod, pošto troši više struje. Ukoliko vam 3G mreža nije potrebna, isključite je.

Besplatne aplikacije su neprijatelji baterije 

Informatički istraživači sa Univerziteta u Indijani, u Americi, na osnovu rezultata istraživanja razvili su program eProof za veoma preciznu kontrolu energije koju troše aplikacije u telefonima. Stručnjaci su potom, uspeli da izmere energetsku potrošnju najpopularnijih aplikacija. Među najvećim potrošačima bile su, očekivano – igrice i najpopularnije besplatne aplikacije, poput Shazam-a i sličnih. Ali ukoliko kupite premium verzije besplatnih aplikacija da kupite premijum verziju koja je bez reklama, ali za početak, kada koristite aplikacije za koje utvrdite da imaju reklame u sebi, pre njihove upotrebe isključite prenos podataka na telefonu.

Isključite usluge koje ne koristite 

Stalno uključen Bluetooth potrošiće bateriju za oko deset odsto brže, umesto kad je isključen. GPS će to isto uraditi za par procenata brže, ali rekorder po trošenju energije baterije su aplikacije. Trebalo bi da razmislite i o tome da li vam je osvežavanje vremenske prognoze na svakih par minuta zaista potrebno. Da li je neophodno da dobijate baš sve informacije sa Fejsa ili Twittera uvek kada se one dogode i da li aplikacije moraju da se ažuriraju samostalno, u pozadini, svaki put kada se pojavi nova verzija?

Skrin sejveri troše dosta energije

Isključite i maksimalno osvetljenje displeja, a kada znate da u toku dana nećete telefon koristiti punim intenzitetom, slobodno ga prebacite u štedljivi režim rada – em će vam produžiti dnevno trajanje baterije, em će dobro uticati i na njen radni vek. Ako od telefona baš uvek i na svakom mestu zahtevate maksimum, onda nabavite prenosivi punjač, iako će skratiti radni vek baterije.  loading...