Gugl danas obeležava rođenje velikog naučnika: Bez njegovog izuma život nam nikako ne bi bio isti (FOTO)

Gugl
Pixabay.com

Gugl je, tradicionalno, na svom sajtu, odao počast jednoj od najslavnijih ličnosti sveta. Danas, 8. februara, obeležava se rođenje velikog ruskog hemičara Dmitrija Mendeljejeva.

Dmitrij Ivanovič Mendeljejev je bio ruski hemičar, akademik i naučnik, koji je sastavio najsavršeniji klasifikacioni sistem u prirodnim naukama tj. periodni sistem elemenata.

 

Rođen je 8. februara 1834. godine u Toboljsku, u Rusiji.

Njegovi roditelji Ivan Pavlovič Mendeljejev i Marija Dmitrijevna su imali sedamnaestoro dece. Dmitrij je bio najmlađi. Njegov otac je oslepeo i umro 1847. godine. Porodica je nakon njegove smrti bila veoma siromašna. Majka je radila u fabrici stakla da bi prehranila decu. Kada je fabrika izgorela 1848. godine porodica se preselila u Sankt Peterburg. Dmitrij je tu studirao pedagogiju. Diplomirao je 1855. godine, a onda i nastavio studije u inostranstvu. U Parizu je proučavao gasove i usavršio spektroskop sa Gustavom Robertom Kirhofom na Univezitetu Hajdelbergu.

 

Foto: Wikipedia.org

Posle studija vratio se u Rusiju i gde je na Tehnološkom institutu i na Univerzitetu u Sankt Peterburgu počeo da radi kao profesor hemije. Doktor nauka postao je 1865. godine.

S obzirom na to da nije bilo dovoljno knjiga i udžebnika iz hemija iz kojih bi mogli da se uči, Mendeljejev je napisao knjigu “Principi hemije”, a dok je pisao ovu knjigu došao je do svog najvećeg otkrića.

Njegova ideja predstavljena je Ruskom hemičarskom društvu 6. marta 1869. godine, a njegov projekat se zvao “Zavisnost između svojstava relativne atomske mase i elemenata” – gde je objasnio svoj sistem.

Zvanično Periodni sistem hemijskih elemanata počeo je da postoji 1889. godine, a isti taj dijagram koji je osmislio Mendeljejev i danas se koristi.