HAKERI ŽELE POVERLJIVE PODATKE: Prepoznajte LAŽNU APLIKACIJU pomoću sedam korisnih strategija

Na Google Play-u i App Store-u često se mogu naći lažne aplikacije. Njih su tu postavili hakeri kako bi prikupjali poverljive podatke sa vaših pametnih uređaja.

Aplikacije
Pixabay.com

Ovo su proverene strategije koje vas mogu zaštititi od lažnih aplikacija:

Držite se proverenih “prodavnica” aplikacija

Ovo je osnovna mera opreza. Nabavkom aplikacija izvan službenih i proverenih kanala izlažete se drastično većem riziku, pa bi sa aplikacijom mogli da pokupite virus ili neki zlonamerni softver. App Store, Google Play i drugi možda nisu savršeni, ali se bar trude da provere aplikacije pre nego što ih puste u opticaj, piše TPortal.

Čitajte recenzije aplikacija

Pre nego što preuzmete aplikaciju svakako pročitajte šta su drugi rekli o njoj. Nemojte da se zadržavate na nekoliko prvih, već prokopajte i malo dublje za svaki slučaj.

Hakeri, naime, znaju da angažuju ljude koji će da pišu hvalospeve njihovim malwareom zaraženim softverskim podacima. Pripazite pritom i na slične nazive, kao i na to da li je aplikacija zaista, ono za šta se predstavlja.

Čitajte opise aplikacija

Polupismen i loše napisan prateći tekst može da bude znak upozorenja da sa aplikacijom koju opisuje nešto ne štima. Isto važi i ako je opis vrlo oskudan – hakeri ne troše puno vremena na to.

Proverite razvojne programere

Ne samo što treba da budete sumnjičavi prema nazivu, već svakako obratite pažnju i na to ko je izdao aplikaciju. Ako se zove Messenger ne znači nužno da je reč Facebook-ovom Messengeru. Hakeri računaju kako nećete da budete dovoljno mudri i oprezni da biste proverili koji su razvojni programeri izdali aplikaciju. Dokažite im suprotno.

Proverite web odredište razvojnog programera

Našli ste aplikaciju koja vam se sviđa, ali ne znate ništa o autorima? Web je vaš prijatelj! Potražite ih i saznajte više o njima. Imaju li službenu web stranicu? Da li je ta stranica zaštićena enkripcijom (adresa počinje s https://)? Imaju li stranicu na Wikipediji? Jesu li im dali recenziju u nekom većem mediju? Ako je odgovor negativan na sva navedena pitanja, postanite sumnjičavi.

Da li su snimci ekrana nekvalitetni?

Slično kao i kod opisa aplikacija – ako su snimci ekrana, kojima je aplikacija ilustrovana, lošijeg kvaliteta, veće su šanse da imate posla s lažnjakom. Hakerima je lakše da ukradu tuđe screenshotove nego da prave svoje.

Koliko je puta aplikacija preuzeta?

Proverite koliko je puta aplikacija preuzeta. Reč je o gruboj proceni, ali daće vam kakvu-takvu sliku o tome da li imate posla sa autentičnim softverom ili ne. Što je broj veći, to bolje. Međutim, to funkcioniše samo na Google Play-u, zato što Apple ne objavljuje takve podatke na App Store-u.