IMAJU ROK TRAJANJA: Četiri sigurna znaka da je kompjuter na izdisaju

Kompjuteri vrlo često umiru u najgorem mogućem trenutku. A kako se to i vama ne bi desilo, obratite pažnju na sledeće signale.

Kompjuter
sxc.hu

Hard disk počinje da pravi buku

Iako veliki deo modernih laptopova koristi SSD, tradicionalni hard diskovi su i dalje prilično prisutni, pogotovo na starijim modelima.

Tradicionalni kompjuteri su mehanički – imaju delove koji se pomeraju. A kao i sve ostalo sa delovima koji se pomeraju, ti delovi mogu da se istroše, slome ili prosto prestanu da rade.

Redovne greške prilikom dizanja sistema

Iako je lista razloga za ovo gotovo beskrajna, možete da budete prilično sigurni da sve one ukazuju na povećan rizik da će laptop umreti.

Ako vidite poruku kao što je “Boot device not found”, postoji visoka šansa daje vaša kopija Windowsa korumpirana. A zauzvrat, to znači da su šanse za preranu smrt kompjutera upravo drastično skočile.

Glasan sistemski ventilator

Ako je ventialtor glasniji nego inače, to ukazuje na pregrevfanje unutar mašine – ventilator radi prekovremeno u pokušaju da reši problem i smanji temperaturu.

Ako su unutrašnje komponente laptopa pretople, situacija vremenom može da dovede do njegove smrti.

Sudar hardvera

Šta se desi kada dva dela softvera pokušaju da koriste istu hardversku komponentu uisto vreme? Dobijate sudar hardvera.

Međutim, ovi konflikti nisu crno-beli. Problem može da se pokaže u jednoj aplikaciji, dok sve savršeno radi u drugoj. A kada do ovog hardverskog sukoba dođe, kompjuter postaje nestabilan. U najboljem slučaju aplikacija će prestati da radi, a u najgorem vas očekuje neprekidan niz plavih ekrana.