IMATE ANDROID OPERATIVNI SISTEM NA TELEFONU? Proverite da li ste ŠIROM OTVORILI VRATA HAKERIMA!

Android telefon
Pixabay.com

Grupa istraživača je ustanovila da stotine aplikacija dostupnih na Google Play Store-u imaju "sigurnosni propust" koji omogućava hakerima da ukradu podatke miliona korisnika pametnih telefona sa Android operativnim sistemom.

 

Analize su pokazale da problem leži u aplikacijama koje kreiraju otvorene portove na mobilnim telefonima, kao što je aplikacija WiFi File Transfer. To je poznat problem kod računara, ali ranije nije sistematski proučavan kada je reč o smartphoneima.

Tim sa Univerziteta Mičigen koristio je posebne alate za skeniranje 24.000 aplikacija, a pronađeno je 410 potencijalno ranjivih aplikacija od kojih je najmanje jedna preuzeta više miliona puta. Manuelnim proverama utvrđeno je da je 57 od 410 aplikacija zaista ranjivo, a tim istraživača obavio je i nekoliko demonstracija različitih napada i pokazao kolika opasnost zaista preti korisnicima uređaja s Androidom.

Pomenuti broj aplikacija širom otvara vrata hakerima. Kompanija Google, kojoj pripada operativni sistem Android, zasad se nije oglasila.

Dobra vest je to što postoji lagano rešenje problema, a to je brisanje rizičnih aplikacija.