IZBEGNITE NEPOTREBNE TROŠKOVE: Četiri zlatna pravila za duže trajanje baterije

Većina nas tokom dana ne ispušta mobilni iz ruku što dosta utiče na vek trajanja baterije. Ipak postoje neka pravila koja bi mogla spasiti bateriju vašeg telefona.

Punjenje telefona
Pixabay.com

Dark mode

Iz Gugla su nedavno potvrdili da “dark mode”, odnosno tamni način rada operativnih sistema i aplikacija, čuva bateriju. Pokazalo se da na punoj svetlosti “dark mode” štedi 43 odsto baterije u poređenju sa normalnim stanjem ili “normal modom” koji koristi mnogo bele boje.

Ne držite mobilni na punjaču ako je do kraja napunjen

To je loše za bateriju i uzrokuje dodatni stres zbog čega se ona dodatno troši. Uklanjanje uređaja sa punjača je poput opuštanja mišića posle vežbanja, tvrde stručnjaci.

Da bi optimalno funkcionirale, baterije moraju izbegavati visoke temperature. Iz Epla takođe savetuju da uklonite maske sa uređaja ako vidite da se mobilni previše greje. Posebno su opasne temperature više od 35 stepeni.

Izbegavajte toplote i visoke temperature

Da bi optimalno funkcionisale, baterije moraju izbegavati visoke temperature. Iz Epla takođe savetuju da uklonite maske sa uređaja ako vidite da se mobilni previše zagreva. Posebno su opasne temperature više od 35 stepeni.

Izbegavajte ekstreme

Iako se ranije čak i preporučivalo da pustite da se mobilni isprazni do kraja, sa novom erom mobilnih telefona i to je pravilo zastarelo pa više ne važi, tvrde neki stručnjaci. “Cadex Electronics” preporučuje da mobilni nikad ne punite do 100 odsto pa da ga nikad ne puštate da se isprazni do kraja.

Umesto toga, tvrde, idealno je da bateriju održavate između 40 i 80 odsto napunjenosti. Stručnjaci tvrde da ekstremi (0 % i 100 %) mogu istrošiti litijumske baterije.