IZBEGNITE SKRIVENE OPASNOSTI: Punjenje telefona na ovim mestima ugrožava vašu bezbednost

Niko ne voli kada mu se baterija isprazni van kuće, punjenje na javnim mestima tad nam se čini kao idealno rešenje, ali nam može doneti i nevolje.

Pixabay.com

– Javna mesta za punjenje i USB priključci se mogu lako modifikovati kako bi se omogućio pristup telefonu, a to uključuje i instaliranje softvera na telefonu – rekao je Džejms Gopel, izvršni direktor kompanije Fathom Cyber i profesor kibernetičke sigurnosti na Univerzitetu Drexel za Reader’s Digest.

Ovo su mesta na kojima nikad ne bi smeli koristiti javni USB priključak za punjenje telefona:

1. Aerodromi

Aerodromi imaju mnogo dostupnih mesta gde možete ostaviti vaš telefon da se napuni. Mesta na kojima ne razmišljamo o sigurnosti svojih uređaja, najčešće su najnesigurnija mesta. Kako ne bi bili žrtva hakera, sigurnije je da imate svoj utikač i kabal.

2. Železničke stanice

Hakeri mogu postaviti besplatno mesto za punjenje na autobuskoj ili železničkoj stanici. Kada spojite telefon na USB priključak, osim što će se puniti, vaši podaci s telefona mogu biti kopirani.
Ako trebate napuniti telefon na javnom mestu, najbolje je da priključite USB kabal u adapter od 110 volti ili da uključite zaštitni uređaj koji sprečava kopiranje podataka s telefona.

3. Hoteli

Ni hotelski USB priključci za punjenje nisu najsigurniji. Hotelske sobe su takođe dostupne hakerima koji onda mogu kopirati podatke s telefona ili vam na telefonu instalirati zlonamerne softvere bez vašeg znanja.

4. Unajmljeni automobili

USB punjače danas je mogući pronaći svugde pa i u automobilima. Umesto da koristite javne USB punjače, preporučuje se da koristite adaptere s električnom utičnicom ili da imate sa sobom prenosni punjač.

5. Turističke atrakcije

Kada vaš telefon “umre” na odmoru, može biti primamljivo uključiti ga na neko od javnih mesta za punjenje koja su dostupna svugde. Gradovi koji su popularni za turiste imaju više takvih mesta za punjenje pa je samim tim i opasnije puniti mobilni na tim mestima.

6. Trgovački centri

Korišćenje USB punjača u trgovačkim centrima takođe nije sigurno. Hakeri se mogu preko USB punjača povezati s vašim telefonom i kopirati popis kontakata, e-poštu ili tekstualne poruke, glasovnu poštu, slike ili videozapise. Mogu kopirati i šifre, bankovne podatke, lične kontakte i druge podatke koji se nalaze na vašem telefonu.

7. Biblioteke

Iako se na prvu čine kao sigurno mesto, ipak bi trebali izbegavati priključivanje telefona u bilo koje USB punjače koji su izvan naše kontrole. S obzirom da ne možemo znati jesu li javna mesta za punjenje ugrožena, bolje ih je izbegavati kad god je to moguće.

8. Kafići

Stručnjaci za cybersecurity upozoravaju da hakeri instaliraju razne skrivene čitače i preuzimatelje između USB priključaka i izvora energije u kafićima, aerodromima, salonima i drugim javnim mestima. Dakle, ako punite mobilni u kafiću dok pijete kafu, možda vam u međuvremenu neko krade identitet.