JEDNOSTAVAN TRIK ZA DUŽI VEK TRAJANJA: Kako da zaštite laptop od pregrevanja?

Najveća prednost ujedno je i najveća mana laptopova-konstrukcija je takva da se ventilatori najčešće nalaze sa donje strane uređaja pa je brzo zagrevanje uređaja učestao problem mnogim korisnicima.

Laptop
Pixabay.com

Većina prenosnih kompjutera i laptopa danas ima prostore za ventilaciju sa strane ili ispod samog uređaja, dok neki laptopovi imaju svoj ventilacijski otvor u prostoru između ekrana i kućišta.

Donosimo vam nekoliko načina kako da smanjite toplotu i zagrevanje vašeg računara.

Za početak, nikada nemojte koristiti svoj laptop na podlogama kao što su ćebad, pokrivači, tepisi i slično, budući da takvi materijali sadrže najviše čestica prašine i onemogućiće protok vazduha iz laptopa.

Osim toga, nemojte koristiti laptop tako što ćete ga staviti na butine. Tako možete doprineti povećavanju toplote računara, a ovakav način korišćenja računara može imati dugoročno štetne posledice za zdravlje čoveka, što je i medicinski dokazano.

Postavite laptop na “tvrdu” podlogu kao što je radni sto. Takođe, ako laptop koristite za igranje igara ili bilo kakvu drugu zahtevnu aktivnost, stavite ga na prenosni kuler (hladnjak). Hladnjaci za prenosne računare dodatno će ohladiti vaš laptop. To, osim povećavanja dugotrajnosti, može povećati i same performanse nekih prenosnih računara.

Ono što trebate povremeno da uradite je i izduvavanje ventilacionih otvora laptopova.

S vremenom na ventilacionim otvorima može da se nakupi mnoštvo čestica, koje mogu dodatno onemogućiti prolazak vazduha iz laptopa napolje. Kako se to ne bi dogodilo, upotrebite vazduh pod pritiskom i lagano otpušite otvore svog prenosnog računara.