KLONIRAN NAJVEĆI GRAD U KINI: Digitalna verzija je bolja od originala (VIDEO)

Ekstremni uspon tehnologije tokom poslednjih decenija ima veliki uticaj na to kako oblikujemo gradove.

printscreen/youtube.com/The B1M

Pokrivajući gotovo 4.000 kvadratnih kilometara, uz pomoć Unreal Engine-a i podataka sa satelita, dronova i senzora u stvarnom Šangaju, napravljena je digitalna replika grada koja bi uskoro mogla da sa neverovatnom preciznošću simulira događaje iz budućnosti.

Suočeni sa brojnim izazovima, poput ogromnog rasta stanovništva, klimatskih promena i pandemije, gradovi se sve više oslanjaju na digitalne tehnologije u cilju napredovanja i rešavanja problema.

Ali “digitalni blizanci” podižu stvari na drugi nivo.

Šangaj i Unreal Engine

Programeri su uz pomoć Unreal Engine-a kreirali kompletan virtuelni model najvećeg kineskog grada.

“Digitalni blizanac” je digitalna replika fizičkog entiteta koji međusobno komuniciraju. Ovi modeli su precizni virtuelni prikazi fizičkih dobara koji se kontinuirano ažuriraju i mogu pokriti bilo šta, od jednog malog elementa zgrade do čitavog grada.

To je ono što programeri iz kompanije 51World iz Pekinga uveliko rade sa Šangajem. Tim je uz pomoć Unreal Enginea, kreirao kompletan virtuelni model najvećeg kineskog grada – koji se prostire na površini od preko 3.750 kvadratnih kilometara.

Iako nivo detalja varira u zavisnosti od modela, više od 20 znamenitih objekata, uključujući poznate zgrade kao što su Oriental Pearl i Šangajska kula, kreirani su sa posebnom pažnjom.

Projekcija stvarnosti

Njihova namera je da ovaj model pretvore u digitalnog blizanca, odnosno u virtuelni odraz živog grada koji se kontinuirano ažurira u realnom vremenu dok prikuplja podatke preko geografskog informativnog sistema (GIS), satelita, dronova i drugih izvora.

To korisniku može da omogući daljinsko upravljanje sistemima zgrade, nadgledanje protoka saobraćaja ili da građanima pokažu kako će se ponašati novi projekat na datoj lokaciji.

Sa digitalnim blizancima, dizajneri mogu predstaviti ideje u živom gradskom okruženju, pre nego što se izgrade, a odluke o, na primer, mestu postavljanja autobuske stanice do veličine novog stambenog naselja, mogu se doneti znajući unapred kakvi će efekti uslediti.

Kao u video-igri

Da bi se optimizovala efikasnost renderovanja u realnom vremenu, cela simulacija Šangaja podeljena je na segmente od dva kvadratna kilometra.

Objekti kojima se približavate pojavljuju se detaljnije, prikazujući refleksije okoline, senke na površinama i kao i realne efekte senčenja u skladu sa vremenskim prilikama. Otprilike kao da igrate Fortnite – koji je takođe urađen u Unreal Engineu.