KO KORISTI VAŠ RAČUNAR? Proverite da li neko bez dozvole “ČEPRKA” po vašim podacima!

Kompjuter
pixabay.com

Bez obzira radi li se o cimeru (ili cimerki), kolegama na poslu ili članovima porodice, činjenica da neko koristi vaš uređaj bez vašeg dopuštenja zaista nije ugodna.

 

Svi smo mi pomalo posesivni prema našim uređajima. Nije nam baš drago kad neko sedne za naš računar ili pita može li da se posluži našim pametnim telefonom. I to je u redu, jer svako od nas na uređajima koje koristi svakodnevno ima sačuvane podatke i datoteke koje ne želi baš da dele sa svima.

Međutim, šta kad imate osećaj da još neko, bez vašeg znanja i dopuštenja koristi vaš računar? Kako to da dokažete odnosno kako da sprečite?

Kako bi utvrdili da se to zaista događa, moraćete da upotrebite nešto naprednije znanje i poznavanje računara. Naravno, već ste upotrebili klasične sisteme zaštite poput zaključavanja računara lozinkom, otiskom prsta ili prepoznavanjem lica. Ako jeste i svejedno sumnjate da neko koristi vaš računar, onda je vreme za drastičnije mere.

 

Proverite evidenciju

Prvi korak je da proverite logove ili evidenciju. Naime, vaš računar beleži sve što radite na njemu. Zaista, svaki klik miša ili tastature zapisan je negde u računaru. Najjednostavniji način da utvrdite da li je neko koristio vaše računalo jeste da proverite log.

Potražite program koji se zove Event Viewer i odaberite opciju Windows log na desnoj strani ekrana. Kliknite desnim klikom miša na Systems i pregledajte popis aktivnosti na svom računaru. Naravno, posebnu pažnju obratite na vreme kad niste bili uz računar i kad je neko mogao neovlašćeno da ga koristi.

Proverite browser

Verovali ili ne, ali mnogi ljudi zaborave da obrišu istoriju pregleda u browseru. Bacite oko tamo. Obično se nalazi u glavnom meniju kao History. Da li se pojavljuju neke stranice za koje ste sigurni da ih niste posećivali? Ili vam je možda spisak pregledanih stranica u potpunosti prazan? I to može biti jedan od dokaza da je neko koristio vaš računar.

Naprednija pomoć

Ako sumnjate da neko koristi vaš računar, ali dotična osoba ima naprednije znanje od vas i dobro skriva svoje tragove, morati ćete da posegnete za konkretnijim “zamkama”.

Isprobajte aplikaciju Prey koja može da vam pomogne da uhvatite počinitelja na delu. Naime, osim što prati što se događa s uređajem, pomoću nje možete zaključati ekran, poslati upozorenje ili čak uslikati počinitelja dok koristi računar.

Snimak ne laže

Ako želite konkretne dokaze uvek možete investirati u sigurnosnu kameru. To rešenje nije najjeftinije, ali ako zaista imate poverljive podatke na računaru i želite biti sigurni u to ko je počinitelj, možda je ovo pravi izbor za vas.

Na tržištu postoji niz različitih kamera koje su sitne i mogu se sakriti na različita, ne tako vidljiva mesta. Kad jednom postavite kameru i sistem nadzora, preostaje vam samo da pričekate i utvrdite ko zaista koristi vaš računar.