KORISNICI SAMI ČUVAJU PRIVATNOST: Izbegnite praćenje preko Fejsbuka pomoću ove opcije

U Fejsbuku su odlučili da uvedu nove postavke privatnosti za korisnike na Androidu kako bi lakše upravljali podacima o lokaciji korisnika i eventualnom praćenju.

fejsbuk
Pixabay

Facebook o vama ima gomilu podataka, a jedan od njih je i lokacija. Veliki problem među korisnicima na Androidu je da su se žalili jer ih je Facebook mogao pratiti čak i kad ne koriste aplikaciju. Razlog tome je bio u načinu na koji Android ima postavke za praćenje lokacije u odnosu na iOS. 

Sada su odlučili uvesti nove postavke privatnosti za korisnike na Androidu kako bi lakše mogli upravljati podacima o lokaciji koje Facebook može dobiti i čuvati. Odnosno vi možete Facebook-u zabraniti da vas prati ili da vide lokaciju samo dok ste aktivni u aplikaciji.

Ako ste Fejsbuku dozvolili da prati vašu lokaciju, takve postavke će i dalje ostati, ali svi će na Androidu dobiti obaveštenje u aplikaciji sa novim kontrolama za praćenje lokacije. Iako na iOS uređajima sve ostaje isto, i oni će dobiti obaveštenje kako bi ponovno odlučili da li žele da promene postavke.

Na Androidu

Dosad je u Postavkama lokacije unutar Postavki korisnicima bila dostupna opcija “Istorija lokacija” koja se sada mijenja.

Kad uđete u Facebook, kliknite na Postavke i privatnost, a potom na Postavke. Niže na ekranu naći ćete polje Lokacija. Ovde će se pojaviti nova opcija “Background location” (lokacija u pozadini) koju možete isključiti, a ona omogućava praćenje lokacije kada ne koristite aplikaciju.

Ako niste imali dosad uključenu “Istoriju lokacija ne morate ništa menjati jer će i tada opcija ostati isključena”.