KORISNICI U ŠOKU: Viber i WhatsApp više neće biti besplatni?!

Telefon Mobilni Whatsapp
Pixabay.com

Loša vest!

 

“Skype” ili “Whatsapp”, koji služe za pozive i poruke i zamenjuju tradicionalne pozive ili SMS poruke, konkurencija su klasičnim telekom uslugama, ali nisu jednako regulisane pa su evropski zakonodavci odlučili to da promene.

Telekomunikacione kompanije već nekoliko godina lobiraju protiv konkurenata koji pružaju usluge putem interneta, a istovremeno ne ulažu u razvoj mreže i ne plaćaju poreze u Europskoj uniji jer su u vlasništvu američkih tehnoloških kompanija. “WhatsApp” je u vlasništvu Fejsbuka, dok je Skajp u vlasništvu Majkrosofta.

Evropska komisija priprema nova pravila za septembar kojim će ove internet servise staviti u isti regulatorni okvir koja vredi za klasične provajdere.

Velike telekom kompanije kao što su španska “Telefonica” i francuski “Orange” godinama se žale da Gugl, Majkrosoft i sada Fejsbuk profitiraju od slabe regulacije.

Francuski regulator telekom tržišta već je najavio da će u septembru prisiliti Gugl, Viber i Skajp da se registruju za telekom usluge.

Nova EU pravila daće veća ovlašćenja državama da samostalno regulišu neke odnose. Na primer, moći će da utiču na to da ih nateraju da ponude nacionalni pristup brojevima hitnih služba.loading...