KORISNICI ŽIVE U ZABLUDI: Fejsbuk falsifikovao podatke o video zapisima

Fejsbuk
Pixabay.com

Kad se radi o Fejsbukovoj video platformi već smo navikli na to da ova društvena mreža "frizira" pokazatelje koji govore o broju pregleda video zapisa i količini vremena provedenog u gledanju istih.

 

Iz Fejsbuka su navodno još ranije prepravili greške u algoritmima koje su uzrokovale naduvavanje broja pregleda, ali se u međuvremenu javila i nova kontroverza.

Kako doznaje Vol strit žurnal, Fejsbuk je u toku poslednje dve godine drastično precenjivao prosečno vreme koje korisnici provedu u gledanju videa. Ova “greška” je otkrivena kada je pre nekoliko nedelja društvena mreža objavila da prepravlja način računanja pokazatelja koji oglašivačima pokazuju statistike vezane uz gledanje video zapisa. Navodno se radilo i manjim zahvatima, ali su pomniji među njihovim klijentima primetili velike razlike.

Agencija za prodaju oglasnog prostora “Pabliks medija”, saznala je direktno od Fejsbuka da su raniji algoritmi precenjivali vreme provedeno u gledanju videa za čak 60-80%.

Fejsbuk se po ovom pitanju i zvanično oglasio, saopštivši da su popravili uočene greške i da one nisu imale uticaja na naplatu oglasa vezanih uz video zapise. Svi partneri oglašivači obavešteni su o promenama, a očekuje se tačniji podaci o aktivnosti korisnika i interakciji sa objavljenim video sadržajem.