KORISNICIMA UGROŽENA PRIVATNOST: Ko ne podeli lične podatke ostaje bez naloga

Korisnici Whatsapp-a svoje podatke će davati i Fejsbuku, nova je politika privatnosti za tu aplikaciju, koja je ljude privlačila upravo zbog poštovanja privatnosti. Ko ne pristane na novu politiku u roku od 120 dana, nalog će mu biti izbrisan.

Pixabay.com

Facebook, vlasnik Whatsapp-a, odlučio je da njegovi korisnici moraju da podele brojne privatne informacije sa njom i njenim drugim ćerkama-firmama, ukoliko žele da koriste Whatsapp, prenosi RT.

Među podacima koje Whatsapp sada traži su brojevi telefona, pristup adresaru, podaci o modelu telefona, promenama statusa na Whatsapp-u… Tu su i neki podaci koji naročito mogu da budu nebezbedni za one koji koriste Whatsapp za poslovne potrebe, kao što su adrese isporuke, kupovina, količina potrošenog novca…

Ove promene treba da stupe na snagu 8. februara, saopšteno je na sajtu Whatsapp.

Korisnicima koji odbiju nova pravila privatnosti, nalozi će biti suspendovani, a ukoliko to ne učine u roku od 120 dana, i potpuno izbrisani.

Kada je Fejsbuk 2014. kupio Whatsapp, saopšteno je da će poštovati osnovno načelo njegovog osnivača Jana Kouma da napravi aplikaciju za poruke koja će biti potpuno privatna i bezbedna. Međutim, to obećanje je počelo da nestaje još od 2018. godine, kada je Whatsapp podatke počeo da deli sa drugim firmama koje pripadaju Fejsbuku, ali je tada korisnicima ostavljena opcija da ne moraju da instaliraju takve apdejte.