KUPILI STE “SMART” TELEVIZOR? Možete postati žrtva UCENE – proverite kako da se ZAŠTITITE OD PREVARE!

Televizor
pixabay.com

Tehnologija je savršena stvar i njen razvoj nam iz dana u dan sve više poboljšava način života. Međutim, onako kako se razvija Dobro, tako se razvija i Zlo, pa sa sve modernijim tehnološkim napravama dolaze i prilično loše stvari i dešavanja.

 

Maliciozni softveri (malveri) šire se na sve strane i njima su nam napadnuti računari, mobilni telefoni, ali od skora i takozvani pametni kućni aparati.

Sve više ljudi kupuje pametne (smart) odnosno Internet uređaje, poput televizora, frižidera, pa čak i privezaka za ključeve. Priznajemo, odlazak na Internet putem televizora zvuči udobno iz perspektive surfovanja dok ležite u krevetu i ne morate da “trpite” težinu laptopa u krilu niti da zamarate ruke držanjem tableta ili telefona.

Čuvena kompanija za proizvodnju softvera za bezbednost MekAfi iznela je podatak da su u junu 2013. godine uspeli da prikupe čak 250.000 različitih primera rensomvera. Jedan od najvećih napada ovakvog malvera bio je CryptoWall iz 2015. godine – pomoću kojeg su hakeri, po proceni FBI-a, prikupili čak 18 miliona dolara.

Pametni frižideri vam omogućavaju da iz daleka (putem kamere) vidite šta se nalazi u njima, vode računa o tome koliko čega ima, kao i da li je potrebno da nešto dokupite.

Specijalan “internet” privezak za ključeve rešiće vas muke ako imate običaj da gubite telefon, tablet, ključeve ili bilo koju drugu dragocenost.

Međutim, šta se dešava kada “pokupite” maliciozan softver po imenu “Ransomware”? Ovi programi obično šifruju podatke na vašem uređaju i traže da platite određeni novčani iznos kako bi vam odblokirali uređaj.

 

U tim trenucima neko nepoznat dobija priliku da kontroliše vaš frižider – čak i da ga otvori usred noći. Taj neko može da pronađe vaš telefon ili – još gore – ključeve od stana. Ukoliko su vam pametni uređaji u kući umreženi, onda pomoću raznih malvera koji dospeju do vašeg televizora ili frižidera, hakeri mogu da dođu do vaših podataka za logovanje na GMail, na primer, kao što se desilo 2015. godine sa jednim modelom frižidera.

Kako se zaštititi i odbraniti?

Od rensomvera može da vas zaštiti samo pamet.

Ukoliko dobijete sumnjivu poruku i otvorite neki prilog, gotovo je i nema načina da se zaštitite.

Dobar antivirus možda može da spreči otvaranje fajla, ali rensomveri često imaju trikove da prevare antiviruse. Odbrana može da postoji u slučaju da neko drugi na vašoj mreži pokupi ovaj maliciozni softver pa on krene da šifruje kroz mrežu i naleti na neki veoma jak antivirus.

Ipak, jedina prava zaštita protiv bilo kog malvera – pa i protiv rensomvera jeste da ne otvarate baš sve što nađete na Internetu i sve što vam stigne na mejl.

A, ako vam rensomver blokira uređaj i zatraži novac… u tom slučaju ima spasa samo ako ćete živeti hiljadu godina i blokirani fajlovi vam ne trebaju.

Jer, oni se šifruju na tom nivou da vi ne znate kako su šifrovani niti koji tip šifre je korišćen.loading...