Virtualna realnost služi gledanju neke vrste porno videa, ali samo iskustvo malo je unapređeno i mnogo je bizarnije. Osim samih naočara, moguće je kupiti i ”opremu” potrebnu za virtualni seks. Cena paketa se kreće oko 800 dolara, a prema iskustvu Eili Vit novinarke Vajsa koja ju je isprobala, u paketu stižu slušalice, naočare i ručni kontroleri.

Erotski klipovi koji se prikazuju unutar virtualne realnosti snimljeni su pre, poput konvencionalnih pornića, ali snimani su s kamerom koja beleži čak 180 ili 360 stupnjeva.

Kada čovek uzme virtualne naočare, on postaje potpuno uronjen u scenu, a figura mu je postavljena u sam centar zbivanja. Posle postavljanja naočara, dolazi avatar sa kojim se tvoje virtualno telo upušta u vruće igrice. Ova vrsta zabave nipošto ne mora biti samo za jednu osobu. Postoje parovi koji tvrde da je zajednička implementacija virtualne realnosti u njihov seksualni život zapalila neke nove vatre među njima.

Osim pornića snimljenih pre, moguće je igrati i VR interaktivne seksualne igre, od kojih je najpoznatija “FemDomination” u koju virtualno telo ulazi kako bi bilo potčinjeno seksualnim torturama kojima su potčinjeni likovi oko njega. Reč je o vrsti sajber seksa (za koji neki već tvrde da je glavni deo naše seksualne budućnosti).

Sve se može dogoditi dok ležiš na kauču i dosadno ti je, bez potrebe da izlaziš i upoznaješ ljude. Pomalo bizarno i zastražujuće? Ipak, novinarka Vit je svoj članak zaključila sa željom da iskustvo uskoro ponovi, a osobe koje su takođe ispratile trend za talijanski Foxlife otkrile su da ulazak u VR seks dovodi do intenzivnih emocija koje zaista zbune um.

Ipak, stvar nije tako jednostavna. U celu priču polako se uvode i seks roboti, a tu se rađaju brojne moralne i etičke dileme. Jedno od ključnih pitanje je: Je li seks u virtualnoj realnosti, ukoliko osoba ima partnera, prevara ili nije?

Toga da su seksualni potencijali tehnologije još neiscrpljeni dosetile su se i kompanije za proizvodnju seks igračaka pa su osnovale stranice na kojima je moguće kreirati personalizovanu seks igračku i štampati je kući 3D printerom. Ukoliko osoba koja kreira ne poseduje 3D printer tu je uslugu moguće naručiti na stranici.

Takođe  moguće je kupiti i prethodno dizajnirane i isprintane modele. Na jednoj od takvih stranica, imena “Aniwaa”, stoji i upozorenje da je igračke potrebno dodatno pripremiti za upotrebu, a za to su dostupni i tutorijali na Jutjubu. Dobra strana ovakvih personalizovanih igračaka je ta što se mogu prilagoditi veličini polnih organa i, samim time, biti mnogo ugodniji za upotrebu od ”standardnih” modela. Veruje se da će ovaj trend naići na brojne poklonike.