LEKARI U ŠOKU: Student uz pomoć 3D štampača besplatno napravio PROTEZU i potpuno ispravio zube

Zubi
Foter / bark / photo on flickr

Proteze za ispravljanje zuba su vrlo skupe, ali na održavanju zuba ne treba štedeti. Ipak, jedan student uspeo je da praktično besplatno ispravi svoje zube i dobije divan osmeh i to uz pomoć 3D štampača.

 

Amos Dadli nosio je “protezu” koju je sam napravio punih 16 nedelja, a nakon toga, njegovi zubi bili su potpuno ispravljeni.

Ovaj student digitalnog dizajna na Tehnološkom institutu u Nju Džersiju iskoristio je kvalitetnu opremu na fakultetu, kako bi napravio svoju protezu.

Prvo je napravio kalup svojih zuba uz pomoć specijalnog gela, a zatim i odlivak. Onda je uz pomoć NextEngine laserskog skenera digitalizovao odlivak i na osnovu knjiga iz ortodontije procenio kako treba da izgledaju njegovi zubi, kako bi dobijena proteza bila efikasna.

On je zatim “odštampao” 3D model svojih vilica, onakvih kako treba da izgledaju i presvukao ga specijalnom plastikom koja je kasnije poslužila kao korektivna navlaka za zube.

Dadli kaže da je na materijale potrošio samo 60 dolara, ali ističe da ne bi prošao tako jeftino, da nije imao opremu na fakultetu. Takođe, naglašava da to ne bi trebalo da pokušavate sami.

– Ortodonti kod kojih sam kasnije bio su mi rekli da je ideja odlična, ali da to oni ni po koju cenu ne bi uradili – kaže Dadli.