LOPOVI IMAJU “DŽOKERA”: Ove aplikacije skidaju novac sa vašeg računa

Zlonamerni softver „Džoker“ u pozadini tiho klikne na oglas u sklopu aplikacije i tajno, umesto vas, obavi prijavu na onlajn servis koji se plaća, a vi ostanete bez para na računu.

Aplikacije
Pixabay.com

Zlonamerni softver “Džoker” u pozadini tiho klikne na oglas u sklopu aplikacije i tajno, umesto vas, obavi prijavu na onlajn servis koji se plaća, a vi ostanete bez para na računu.

“Džoker”, zlonamerni softver, nazvan po zlikovcu iz serijala o superheroju Betmenu, do sada je pronađen na 24 aplikacije za operativni sistem “Android” kompanije “Gugl”, koje su sve donedavno bile dostupne za preuzimanje u aplikaciji “Gugl plej stor”.

Pre nego što su u kompaniji “Gugl” uspeli da ih uklone, te aplikacije su preuzete i instalirane više od 472.000 puta. Dok se ne ustanovi da li ima još zaraženih aplikacija, teško je sa sigurnošću proceniti koliko je još uređaja potencijalno ugroženo.

Ali, jedno je sigurno. Ako ste preuzeli i instalirali neku od ovih aplikacija, odmah ih izbrišite:

Advocate Wallpaper

Age Face

Altar Message

Antivirus Security – Security Scan

Beach Camera

Board picture editing

Certain Wallpaper

Climate SMS

Collate Face Scanner

Cute Camera

Dazzle Wallpaper

Declare Message

Display Camera

Great VPN

Humour Camera

Ignite Clean

Leaf Face Scanner

Mini Camera

Print Plant scan

Rapid Face Scanner

Reward Clean

Ruddy SMS

Soby Camera

Spark Wallpaper

“Džoker” je otkriće stručnjaka za bezbednost računara Aleksejsa Kuprinsa. Svrha mu je da uzme novac žrtvama pretplatom na razne servise koji se plaćaju, simulirajući postupak koji bi korisnik obavio pri prijavi.

U pozadini tiho klikne na oglas u sklopu aplikacije i tajno obavi prijavu kada se spoji sa veb odredištem na kojem je servis. Zatim pristupi SMS porukama žrtve i kopira poslat autorizacijski kod, kako bi dovršio postupak prijave. Sve, naravno, bez vašeg znanja i odobrenja.

Kuprins je objavio kako se potencijalne žrtve nalaze u 37 država, među kojima su Sjedinjene Države, Velika Britanija, Australija, ali i države Evropske unije i Azije. Neke od zaraženih aplikacija nisu imale regionalna ograničenja.

Ako ste preuzeli i instalirali sporne aplikacije, za svaki slučaj proverite istoriju transakcija u banci.