MILIJARDER ŽELI DA ISKORENI DEPRESIJU: Čipovi će slati muziku direktno u mozak

Ilon Mask tvrdi da njegova kompanija Neuralink radi na povezivanju ljudskog mozga i računara, što će omogućiti strimovanje muzike "direktno u mozak".

Pixabay

Kako je rekao, ljudi će moći da slušaju muziku “direktno sa čipova”.

Takođe, tvrdi i da Neuralink radi na tehnologiji koja “može da pomogne u kontroli nivoa hormona, da poboljša sposobnosti, rezonovanje, da olakša anksioznost itd).

Od osnivanja Neuralinka 2016. godine, održana je samo jedna velika javna prezentacija o tome kako će ovaj startap funkcionisati.

Govoreći na tom događaju 2019. godine, Mask je rekao da se radi na uređaju koji “liči na mašinu za šivenje”, a koji bi omogućio direktnu vezu između računara i čipa koji je ubačen u mozak, prenosi Independent.

– Tehnologija bi prvo mogla da se koristi za pomoć ljudima koji pate od bolesti mozga poput Parkinsonove bolesti, ali krajnji cilj Neuralinka je da omogući ljudima da se takmiče sa naprednom veštačkom inteligencijom – rekao je on.

Postavljanje čipa trebalo bi da bude slično laserskoj operaciji oka, a u dokumentu koji detaljnije opisuje ovaj projekat piše i da će postojati jedan USB-C kabl koji će obezbediti “prenos podataka u punoj brzini” do mozga.

Ranije ovog meseca, Mask je nagovestio da je još jedan od ciljeva Neuralink čipa lečenje depresije i zavisnosti. Ovo bi trebalo da se desi tako što će se “reorganizovati” delovi mozga koji su odgovorni za ove bolesti.

Testovi su već sprovedeni na životinjama. Prvobitno je planirano da budu organizovani i za ljude ove godine, međutim videćemo da li je pandemija koronavirusa izmenila te planove. Više informacija trebalo bi da bude objavljeno 28. avgusta.