Možda vam je neko HAKOVAO NALOG na društvenim mrežama ili mejl, a vi to NI NE ZNATE

Laptop Kompjuter
Pixabay.com

Ako ste nekada hteli da špijunirate e-mail svoje devojke ili momka Dell ima zanimljive vesti za vas.

 

Ne samo da postoji celo “podzemno” tržište za takve stvari nego se ovaj vid trgovine sve više razvija.

– Umesto da svoj novac šaljete kriminalcima kojima onda morate verovati na reč da će obaviti posao, sada možete biti sigurni da je posao obavljen i pre nego uplatite novac. Ono što je još zanimjivije je da će vas celi postupak koštati manje nego što mislite navodi se u izveštaju.

Ove informacije su samo deo Dellovog godišnjeg izveštaja o hakerima. Stručnjaci zaduženi za sigurnost u ovoj kompaniji provode puno vremena na Dark Webu i istražuju koliko ovakve i slične usluge koštaju.

Njihovi podaci pokazuju da je hakovanje prilično jeftino. Na primer, moguće je naručiti hakovanje Gmail, Yahoo, ili Hotmail računa za “pristupačnih” 129 dolara.

Jednako je dostupno i hakovanje profila na društvenim mrežama, kao i službenih e-mailova iako će vas te usluge koštati oko 500 dolara.

Što je još više zabrinjavajuće jeste činjenica da hakeri ovakve poslove obavljaju tako da uopšte ne menjaju šifru korisnika koga hakuju, tako da žrtva uopšte nije svesna da se nešto neobično događa.

Neki hakeri čak nude i probno, besplatno razdoblje u kome vam dokažu kako njihove metode zaista funkcionišu u praksi, piše u izveštaju Della.