Na Fejsbuku pokrenuli igricu za mlade o ljudskim pravima

Studentski kulturni centar Novi Sad razvio je i pustio u javnost prvu onlajn didaktičku igricu o ljudskim pravima, u kojoj učenici i mladi mogu na zabavan način da savladaju osnovne pojmove te oblasti.

Igrica pod nazivom „ARRA” pokrenuta je i dostupna na društvenoj mreži Fejsbuk, a proizvod je radionica o ljudskim pravima održanih u 18 srednjih škola u Vojvodini.

Igrica sadrži pitanja koja su prilagođena zabavnom karakteru učenja i potrebno je znanjem i odgovorima na njih doći do cilja, zaobilazeći prepreke, a može da se koristi i kao pomoć u edukaciji na časovima građanskog obrazovanja.

Koordinatorka projekta Marija Popović rekla je na konferenciji za novinare u Novom Sadu da je velika pažnja posvećena tome da pitanja ne budu dodsadna, da ne sadrže datume ili istoriografske podatke.

– Pitanja su osnovna i zanimljiva, i, na primer, tu se nalazi bonton invaliditeta, ponašanje prema osobama sa invaliditetom i slične stvari iz raznih oblasti ljudskih prava – kazala je Marija Popović.

Igra je postavljena na mrežu Fejsbuk, kako bi obuhvatila što širu publiku, a sa ciljem da što više mladih zna odgovor na 10 osnovnih pitanja iz te oblasti.

Bilo je organizovano i takmičenje tokom prve promocije igre, u kojem je učestvovalo oko 400 takmičara, a pobednik Vanja Jakšić je osvojio studijsko putovanje u Nemačku.

Igra je proizvod projekta „Svi za prava – prava za sve” podržan od strane Delegacije Evropske unije u Srbiji, a tokom implementacije u njemu je učetvovalo 18 škola u 12 gradova, kao i 500 učenika i 50 zaposlenih.