Na odmoru ste i koristite OTVORENU Wi-Fi MREŽU? Niste ni svesni da vas ova greška može SKUPO KOŠTATI!

Wifi
Pixabay.com

Pripreme za godišnji odmor su uveliko počele, a retki su oni koji danas svoje putovanje mogu zamisliti bez interneta. Želite da uštedite, pa se spajate na javni besplatni Wi-Fi, ali niste ni svesni koje opasnosti krije naizgled bezbrižno surfovanje. Proverite na šta sve treba da pazite dok koristite besplatni internet u kafićima, na autoputu ili stanicama.

 

Dosađujete se na aerodromu ili na odmaralištu na autoputu. Odlučili ste da se povežete na besplatnu Wi-Fi mrežu kako biste u poslednjem trenutaku rešili stvari za posao pre nego što isključite sve notifikacije na dve nedelje. Možda ćete misliti da činite sebi i šefu uslugu, ali ste se upravo izložili bezbrojnim sigurnosnim pretnjama!

Ako koristite besplatnu Wi-Fi mrežu za plaćanje putem interneta, to bi mogla biti vaša najskuplja greška! Javne bežične mreže su toliko ranjive da čak i vaši tehnološki zaostali roditelji mogu naučiti kako da ih hakuju – možda ovo zvuči preterano, ali zapravo naglašava kako je lako probiti “sigurnost” besplatnih Wi-Fi mreža!

“Čovek-u-sredini (man-in-the-middle)”, “ometanje (spoofing)” i “njuškanje (sniffing)” nazivi su najčešćih vrsta napada na Wi-Fi mreže koje hakeri koriste kako bi ukrali vaše informacije koje su im dostupne kada se spojite na besplatnu mrežu. Šta kradu? Sve! Mogu vam ukrasti što god požele: vaše lozinke, bankovne podatke, kompletnu istoriju razgovora, ali i sve one čudne selfije koje niste stigli da izbrišete.

Zabavni park za hakere

 

Ako mislite da su hakeri veliki genijalci, varate se. Bilo ko sa malo predzanja i pristojnim veštinama guglanja može skinuti besplatni softver pomoću kojega može skupiti podatke sa nezaštićenih mreža.

To se naziva “njuškanjem” i cilj tog napada je razotkriti sve što ste radili online – od sadržaja vaših mailova i chat aplikacija, do korisničkih podataka i podataka o kreditnim karticama. Na ovu vrstu napada su posebno ranjive mreže na avionskim letovima, pa do dolaska na vašu destinaciju i konačni odmor možete ostati bez novca na računu.

Malo napredniji način hakovanja Wi-Fi mreža su napadi “čovek u sredini”. Koristeći jednostavne Wi-Fi uređaje, hakeri mogu napraviti lažne mreže sa imenima koja zvuče legitimno. Kada vidite naziv poput “FREE Hotel Wi-Fi” nemojte biti brzi sa prstima, već razmislite o rizicima ukoliko se zaista povežete.

Zlatna pravila Wi-Fi sigurnosti

 

Ako ste se sada malo zamislili i preplašili, smirite se i čitajte dalje. Uz samo malo pažnje i opreza i vi vrlo lako možete nadmudriti hakere.

Pročitajte osnovna upustva i dobro ih zapamtite:

  • Nemojte se povezivati sa nesigurnim Wi-Fi mrežama, posebno ako imaju sumnjivo ime.
  • Ako koristite javni Wi-Fi, držite se pregledavanja, gledanja omiljenih emisija ili reprodukcije muzike. Nemojte koristiti online bankarstvo i ne komunicirajte nikakve osetljive informacije putem chat aplikacija.
  • Ako posetite web stranice koje zahtevaju vaše podatke za prijavu, proverite jesu li sigurne (adresa treba da počinje sa “https: //” umesto “http: //”).
  • Ako se nakon prijave preusmerite na “http: //”, to znači da ste se vratili na nesigurno pregledavanje.
  • Koristite VPN softvere za šifriranje lozinki i sakrivanje vaše online aktivnosti. VPN dodaje neprobojan sloj dekriptiranja na vaše sesije pregledavanja.
  • Isključite deljenje datoteka i pisača na računaru. U sistemu Windows obično ćete pronaći ovu postavku na Upravljačkoj ploči pod stavkom “Mreža i internet” i “Centar za deljenje mreže”. Korisnici iOS sistema mogu promeniti ove opcije pod stavkom “Deljenje”.
  • Proverite da li vam je uključen vatrozid.