APLIKACIJA KOJA JE “ZARAZILA” CEO REGION: Ako volite filmove i stalno tražite najbolja ostvarenja MORATE DA JE IMATE

Blanket
Dnevno.rs/kolaž

Blanket vam omogućava da na jednostavan način dođete do kvalitetnih filmskih preporuka, kao i da drugima preporučite dobar film ili ih upozorite da ne troše svoje vreme na neki loš.

 

Svi volimo da gledamo filmove, ali moramo da priznamo da nije uvek lako naći dobar. Koliko vam se puta dešavalo da krenete u potragu za komedijom koja će učiniti da vam od smejanja krenu suze ili da tražite horor posle kojeg nećete moći noćima da spavate… A, onda se u moru ponuda i raznih žanrova – izgubite, toliko da više ne znate kako da isplivate. I na kraju, uložen trud se nije isplatio jer ste shvatili da ste potrošili čitav sat, ponekad i dva, samo u traženju dobrog, kvalitetnog ostvarenja. Poznato, zar ne?

Sada za to postoji rešenje i zove se – Blanket! Idealna aplikacija namenjena svim ljubiteljima dobrih filmova.

Blanket vam omogućava da na jednostavan način dođete do kvalitetnih filmskih preporuka, kao i da drugima preporučite dobar film ili ih upozorite da ne troše svoje vreme na neki loš. Kako biste dobili što relevantnije preporuke, unutar aplikacije sami možete odabrati ljude koje pratite i one koji vas prate (followers). I sve to na jednom mestu – na vašem mobilnom uređaju!

Kreatori aplikacije Blanket su odlučili da spoje posao i zadovoljstvo, odnosno razvoj mobilnih aplikacija i gledanje dobrih filmova. Iza Blanketa stoji firma Cinnamon d.o.o koju su nakon prikupljenog programerskog i dizajnerskog iskustva u Švedskoj osnovali Ivan Kovač i Mateja Bartolović, a u jednom trenutku im se pridružio i Mladen Šimić.

Svi ovi momci, pre svega, vole filmove. Svesni toga da nije uvek lako odabrati “onaj pravi”, odlučili su da naprave mesto gde bi korisnici mogli da pomažu jedni drugima i uživaju u najboljim filmovima.

Voditelj operacija za Blanket, Matko Hrvatin je u razgovoru za Dnevno.rs govorio o nastanku, razvoju, kao i unapređenju Blanket aplikacije, a koliko je ona značajna saznajte u nastavku.

 

  • Pre svega, recite nam nešto više o samoj aplikaciji?

Aplikacija je veoma jednostavna za korišćenje. Svaki korisnik ima svoj profil preko kojeg može da objavljuje filmske recenzije, odnosno preporuke i kritičke ocene. Isto tako, svaki korisnik bira koje će profile da prati i na svom “feed-u”, odnosno na naslovnoj strani aplikacije, može da vidi sve preporuke svojih prijatelja i poznanika, odnosno onih profila koje prati. Ako korisnik naiđe na preporuku za film koji još nije gledao, može ga dodati na “watch listu”, koja predstavlja virtuelni popis svih filmova koje bi korisnik želeo da pogleda.

 

  • Kako ste došli na ideju da osmislite Blanket aplikaciju i koje zaslužan za njen rad?

 

Ideja za aplikaciju proizašla je iz potrebe za rešavanjem tri problema sa kojima se “filmofili” redovno suočavaju. Prvi problem odnosi se na neodlučnost i gubljenje vremena prilikom odabira filmova za gledanje. Drugi je – zaboravljanje filmova koje bi preporučili prijateljima i treći problem je – zaboravljanje preporuka naših prijatelja.

 

Posle Hrvatske, Srbija i BiH su države sa najviše korisnika aplikacije Blanket. Broj korisnika raste iz dana u dan, te trenutno Blanket ima preko 500 aktivnih korisnika mesečno sa svakodnevnim rastom baze.

Kao idealno rešenje pojavila se aplikacija čije se funkcije zaista dotiču pomenutih problema i služi kao pomoćnik svakom ko voli da pogleda dobar film. Začetnik ideje je Mladen Šimić, a za sprovođenje iste u stvarnost pomogli su mu Ivan Kovač i Mateja Bartolović. Njih troje ujedno su i osnivači firme Cinnamon d.o.o. za informatičke usluge u sklopu koje je nastao Blanket kao prvi samostalni software.

 

  • Kojom brzinom je aplikacija napredovala?

 

Aplikacija je nova i tek sada ulazi u fazu rasta korisničke baze. Proteklih meseci radili smo na optimizaciji software-a i rešavanju problema (tzv. bagova) na samoj aplikaciji, a u poslednjih nekoliko nedelja korisnička baza je rasla i dobila na popularnosti zahvaljujući medijskom pokriću po čitavom regionu. Pojavili smo se već na nekoliko filmskih portala, tehnoloških portala i čak u mainstream medijima, a verujemo da ćemo s vremenom, kako baza korisnika u regionu bude rasla, dobiti i na međunarodnom značaju.

Blanket za Android i iOS možete preuzeti na www.blanketapp.co, a sve novosti u vezi sa ovom aplikacijom možete pratiti na Facebook-u i Instagram-u.

  • Šta sve možemo zahvaljujući Blanket aplikaciji?

 

Blanket kao misiju ima stvaranje moderne, umrežene zajednice ljubitelja filmova. Dok velike filmske stranice poput IMDb-a imaju značajno veću korisničku bazu od nas i veći pristup eksluzivnom sadržaju, verujemo da Blanket takvim stranicama može biti konkurent svojom jednostavnošću i personaliziranim pristupom prema korisnicima. Blanket nije baza filmova kao IMDb, Blanket je baza ljubitelja filmova. Tu je temeljna razlika između nas i ostalih i to je razlog zašto verujemo da Blanket pruža veću slobodu i bolju interakciju sa čitavom filmskom zajednicom od nama sličnih softwarea ili stranica.

 

  • Da li ćete uvoditi određene novitete i možete li nam otkriti koje nove funkcije su u opticaju?

 

Svakodnevno radimo na poboljšanju Blanketa. Nama je svaki detalj na aplikaciji od velikog značaja. U najnovijem update-u koji bi trebalo da bude lansiran u narednim nedeljama, radili smo na redizajniranju određenih stavki unutar aplikacije, te uvodimo nove funkcije za lakše povezivanje korisnika i pronalaženje filmskih preporuka. Većina naših korisnika izrazila je želju da na Blanket uvedemo i TV serije, te nakon lansiranja ovog najnovijeg update-a krećemo s implementacijom TV serija u Blanket.

 

  • Kakvi su komentari publike, odnosno korisnika?

 

Imali smo razne komentare, ali drago nam je da je više onih pozitivnih. Ljudima se sviđa jednostavnost, preglednost i “tečnost” aplikacije. Jednostavnost Blanketa najveća je odlika aplikacije. Što se tiče negativnih komentara, imali smo prozivke na temelju sličnosti sa popularnijim filmskim stranicama poput IMDb-a i tvrdnje da Blanket nije održiv, pošto već postoje alternative sa većim brojem korisnika.

 

Međutim, mi se nikako ne bismo svrstali u “isti koš” kao i IMDb-a, prvenstveno zbog poštovanja prema konkurenciji, a zatim i zbog same činjenice da mi nismo IMDb, niti nastojimo da postanemo novi IMDb. Mi ne vidimo razloga zašto “filmofil” ne bi mogao da koristi Blanket zajedno sa svojom IMDb aplikacijom kako bi maksimalno olakšao gledanje filmova.

 

  • Koliko znači jedna ovakva aplikacija?

 

Na ovo pitanje bih odgovorio sa ekonomske tačke gledišta, pošto nisam programer, već student ekonomije i voditelj operacija za Blanket. Naime, Blanket kao aplikacija koja je naišla na jako pozitivne komentare svoje publike i aplikacija za koju smatramo da ima izuzetan potencijal za rast i napredovanje, na trenutnom tržištu stranica i softwarea usmerenih na filmove i filmsku industriju – može imati negativan uticaj.

 

Kao što sam rekao, ne postoji razlog zašto se Blanket ne bi mogao koristiti zajedno sa ostalim aplikacijama dostupnim na tržištu, kako bi se maksimalno olakšao odabir filma, ali svejedno postoji i dimenzija Blanketa kao nove pojave na tržištu koja bi (naraste li dovoljno korisnička baza) mogla uticati na ponašanje etabliranih aplikacija i stranica, odnosno mogla bi iste naterati na razmišljanje o promeni ili prilagođavanju vlastitog poslovnog modela i vlastitih usluga.

 

  • Da li ste se nadali ovakvom uspehu pre nego što ste omogućili da aplikacija funkcioniše, odnosno dok je postojala sama ideja?

 

Verujem da su se Mladen, Ivan i Mateja nadali da će aplikacija zaživeti, ali sumnjam da je iko od njih mogao da predvidi kako i na koji način. Kao ljubitelj filmova, kada sam tek došao na poziciju vođe operacija, bio sam oduševljen idejom i činilo mi se da aplikacija može narasti do nečega značajnog. Nekoliko meseci kasnije, mogu reći da mi je jako drago videti da nam broj mesečno aktivnih korisnika raste iz meseca u mesec.

 

Imamo li plan za budućnost? Imamo. Hoće li se sve odvijati po planu? Naravno da neće, tako to ide! Možemo li predvideti šta će biti sa Blanketom kroz godinu, dve, tri? Ne, ali možemo se potruditi da Blanket postane ono što bismo mi hteli – moderna, otvorena, virtuelna zajednica za sve ljubitelje sedme umetnosti!