NAJVEĆA BOLJKA PAMETNIH TELEFONA: Produžite vek bateriji uz pomoć ovih saveta

Ode život na punjenje baterije!

Pixabay.com

Jedan od najvećih problema kod pametnih telefona vezan je za njihovu bateriju, kao i vek trajanja iste.

Kako se telefoni koriste svakog dana, po nekoliko sati, nije ni čudo što korisnici primećuju nakon nekog vremena kako im telefon traje kraće nego kad su ga kupili.

Postoji nekoliko caka koje će pomoći vašem telefonu da duže traje, a tiču se korisničkih navika i instaliranog softvera na uređaju.

Bacite pogled na softver

Kada ste zadnji put proverili koje aplikacije troše najviše baterije? Trebalo bi da posetite podešavanja pošto aplikacije vole trošiti bateriju – neke toliko da počnu ugrožavati normalno iskustvo korisnika. Svi znamo koliko je nekad naporno konstantno puniti telefon, ili otići u servis po novu bateriju što nije praktično rešenje.

Aplikacije kao što su Messenger, Snapchat ili Snapseed troše puno baterije, a razlog su reklame – svakim učitavanjem iste, smartfon troši struju. Ako je reklama loše dizajnirana, ona može potrošiti puno struje. Pojedine aplikacije se osvežavaju u pozadini, što znači da one rade i da troše bateriju čak i kad ne koristite vaš telefon, odnosno kada je on zaključan. Tu su aplikacije za video prenose koje troše puno struje pošto ekran radi sve vreme, to nekad potraje i do sat vremena.

Ovo su aplikacije koje troše najviše baterije:

– Snapchat

– Facebook

– Instagram

– YouTube

– Netflix

– WhatsApp

– TikTok

– Google Maps

Ukoliko vaša baterija ne traje ceo dan, smanjite potrošnju uz sledeće modifikacije. Ovi saveti rade samo na Android 9 i novijim verzijama!

Najpre, smanjite vreme posle kog se ekran gasi.

Uđite u podešavanja, potom na displej, napredna podešavanja (Advanced) i nađite opciju Screen timeout.

Dobro bi bilo da stavite neko kratko vreme poput pola minute ili petnaest sekundi!

Valjalo bi da smanjite i brightness, odnosno osvetljenost ekrana. Tu je i opcija da telefon sam proceni koja jačina osvetljenosti će biti u datom trenutku, ona će vam uštediti bateriju pametnim podešavanjem. Ta funkcija se nalazi u podešavanjima za displej, u zavisnosti od telefona modela ona se može zvati Adaptive brightness ili Automatic.

Isključivanje zvuka, a pogotovo vibracije može pomoći vašem telefonu da duže traje. Obratite pažnju da li su uključene opcije kao što su mobilni hotspot, mobilna (transfer) data, Wi-Fi i druge, pošto one izuzetno crpe bateriju.

Veoma gladne aplikacije

Iako ste mogli da pročitate koje popularne aplikacije najviše troše, u pojedinim slučajevima krivac može da bude nešto totalno drugo. Ukoliko niste sigurni šta najviše šteti vašoj bateriji, otvorite podešavanja i nađite kategoriju baterije.

Potom uđite u opciju Battery usage, ona će vam prikazati na šta vam se troši baterija, i na hardver i na softver na pojedinim telefonima (sve zavisi od modela). Nakon što ste saznali koja od njih najviše crpi bateriju, možete nasilno da je ugasite sa opcijom force stop.

Pazite kako punite telefon i koristite originalne punjače

Veoma bitna stvar kod punjenja telefona je vreme. Veliki broj korisnika ostavi telefon da se puni, što nije najbolja ideja.

Moderne baterije rade najbolje rade ako im se kapacitet drži između 20 i 80 odsto.

Jednom kada pređete 80 odsto, baterija će se sve vreme malo po malo prazniti, pa potom puniti, što dovodi do trošenja takozvanog ciklusa punjenja kojeg svaka baterija ima ograničen broj.

Važno je da koristite i punjač koji je došao sa telefonom, ukoliko ga nemate, imajte u vidu da jeftiniji punjači i kablovi mogu naneti štetu bateriji.