Nasilje u igrama stvara moralnije igrače

Istraživanje pokazuje da nasilne igre pomažu u stvaranju moralnijih osoba, koje razmišljaju o posledicama svojih akcija u igrama.

Novo istraživanje koje su sproveli Univerzitet u Bafalu, Univerzitet iz Mičigena i Univerzitet u Teksasu, navodi da nasilne igre nisu toliko štetne za igrače kao što se prvobitno mislilo, zato što vreme provedeno u njima budi osećaj za moral kod igrača.

Metju Grizard, jedan od profesora koji su radili na istraživanju, ističe da ovo dovodi do toga da igrači više razmišljaju o svojim akcijama u stvarnom svetu, kao i do toga da ne prelaze linije etike u bliskoj budućnosti.

Navodi se da, nakon što su subjekti ispitivanja (odnosno igrači) odigrali svoju igru, veliki deo njih je osećao krivicu zbog svojih akcija, što znači da su bili osetljiviji na dva aspekta etike koja su morali da prekrše u igri: brižnost/nanošenje štete i pravičnost/reciprocitet.

U studiji je učestvovalo 185 ispitanika, koji su nasumično imali zadatak da budu u ulozi teroriste ili vojnika u istom scenariju.