Naučna fantastika ili realnost? OVE STVARI NAS ČEKAJU U 2017. GODINI

Veštačka inteligencija
pixabay.com

Tehnologija je oduvek sa sobom nosila i dozu nepoverenja i straha. Evo nekih trendova na koje treba obratiti pažnnju ove godine.

 

Postoje mnoge prednosti u razvoju Veštačke inteligencije, ali i mnoge bojazni koje njen razvoj pruža. Prema pisanju magazina Forbs, ovo su pet tehnoloških trendova koji treba da nas zabrinu ove godine:

Roboti i veštačka inteligencija preuzeće naše poslove

Ovo nije naučna fantastika, ovo se dešava. Roboti su prvo zaposleni u automobilskoj industriji, ali je teško videti neku drugu granu u kojoj se oni neće upotrebljavati.

Procenjuje se da će se bar 35-50 odsto poslova izgubiti zbog robota. Naravno prvo će nastradati najobičniji radnici, ali i oni mnogo viši na lestvici- lekari, pravnici, knjighovođe i sl. neće biti bez rizika. Oni poslovi koji će ostati ljudima zahtevaće više obrazovanja i sposobnosti. 

Tehnologija će nastaviti da nam produžava život

Kombinacina veštačke inteligencije sa robotikom, medicinom i tehnologijom gena će nam svakako produžiti život. Međutim, više “stogodišnjaka” stvoriće loše posledice po društvo, jer će pritisak na zdravstvo i socijalne službe biti veći, penzije će dobiti drugi smisao, a državna podrška će se promeniti. Više brige o starima će zahtevati i više osoblja, ali i više novca.

Ko će kontrolisati superinteligenciju?

Sa napretkom tehnologije doći će do toga da mali broj ljudi kontroliše naše živote. Za sada se možete odlučiti da izađete iz toga, ali možda će doći vreme kada to nećete moći. U vreme kada sve transakcije budu digitalne, nećete moći ni da kupite hranu mimo tog formata.

Kraj kapitalizma

Sa sve većom ulogom mašina, doći će do paradokdsa da će se proizvoditi sve veći broj kvalitetnijih proizvoda, ali bez rasta radnih mesta. Moguće rešenje biće neka vrsta socijalizma u kom će svi deliti ono što imaju. Uslov za to biće propast kapitalizma.

Zloupotreba podataka 

U toku je priča o navodnom ruskom hakovanju američkih izbora. Kako je sve više naših podatka u digitalnom formatu sve smo raniiviji. Kažu da neko ko ništa loše nije uradio nema čega da se boji, ali nije tako. Neko vaš zdravstveni karton može iskoristiti da vas odbije za posao. Vaše ponašanje na putu može vam umanjiti osiguanje.

Po mišljenu Forbsa prvo treba rešiti problem privatnosti, bilo kroz vladine propise ili da sam tehnološki sektor to uradi. Zatim se treba pozabaviti smannjenjem broja radih mesta i novom ekonomijom.