NAUČNICI PRAVE TABLETE ZA PSE: Ovo će unaprediti inteligenciju životinja i spasiti mnogo LJUDSKIH ŽIVOTA! (VIDEO)

pas
print screen/youtube.com/CNN

Ako je vaš kućni ljubimac faciniran pametnim uređajima, znajte da će uskoro moći i da koristi jedan sa ekranom osetljivim na dodir.

 

Naučnici u SAD-u rade na razvoju ekrana osetljivog na dodir koga bi mogli koristiti i psi, trenirani da pozovu pomoć ili pošalju hitnu poruku. 

Nakon prsluka sa dodatkom kojeg pas mora zagristi kako bi poslao hitnu poruku ili tačnu lokaciju, ekrani bi bili novi način da ljubimci pozovu pomoć u slučaju da vlasnicima pozli ili trebaju pomoć pri ustajanju, prenosi Dejli Mejl.

Projekat vodi Melodi Džekson, direktorka laboratorije za interakciju računara i životinja na Univerzitetu Georgia Tech

– Pas bi mogao doći do ekrana i aktivirati niz ikonica koje bi pozvale hitnu službu na vašu lokaciju. Mislimo da bi to stvarno moglo promeniti živote i učiniti ih boljim – rekla je Džekson. Dodaje da bi ovakvu tehnologiju uz pse za pomoć mogli koristiti i sasvim obični ljubimci.

Džekson je za CNN objasnila kako su pre par godina otkrili da razne grupe pasa imaju posebne informacije koje žele preneti, a nisu imali pouzdan način za to. Tu su se odlučili fokusirati na tehnološka rešenja. 

Džekson je sa svojim timom trenirala škotsku ovčarku Skaj da na velikom ekranu njuškom aktivira broj 911 čim čuje reč “pomoć” . Tada bi računar mogao pozvati hitnu službu, člana pomoći ili nekog trećeg. 

Boju tipki, njihov broj i veličinu naučnici pokušavaju što više prilagoditi psima i kako što bolje optimizirati tehnologiju. Čitav projekat je još u fazi prototipa, ali znanstvenici se nadaju da bi ova rešenja uskoro mogla stići na tržište.